Ett snabbt bröd som är knådfritt och blandas ihop på bara några minuter! Hemligheten är den långsamma jäsningen. Låt stå och jäsa över natten så har du färskt bröd dagen efter. MUMS!
Knådfritt bröd – Artisan bröd
Utrustning
- Gjutjärnsgryta går bra utan också, brödet får dock ett annat mörkare utseende
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl gärna special
- 4 dl varmt vatten 41 grader
- 2 tsk salt
- 1/4 tsk torrjäst
- Olivolja
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienser i en skål, rör om tills klumparna försvunnit. Degen bör vara mellan 24 till 26 grader. Ringla över olivolja och lägg på plastfolie. Välj gärna en skål som är rymlig. Låt jäsa över natten i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225 grader och ställ in den tomma gjutjärnsgrytan med locket på i 30 minuter. Det går bra att göra detta utan gjutjärnet men brödet får en annan form och ett annat utseende. Då behövs inte 30 minuters förvärmning.
- Häll ner den jästa degen på ett mjölat bord. Vik in kanterna från sida till sida och forma sedan till en stor boll. Degen är kladdig så mjöla det gärna för att enklare kunna jobba med det. Skär ett snitta på toppen av brödet. Täck brödet med samma skål genom att lägga det upp och ner över brödet.
- Lägg degen på ett bakplåtspapper och ta ut gjutjärnsgrytan ur ugnen. Lägg in brödet i grytan, lägg på locket och ställ in det i ugnen i 30 minuter. Ta därefter bort locket och låt stå ytterligare 10-15 minuter, tills den fått en fin färg. Sen är den färdig! 🙂
Funkar det lika bra med en lergryta tror du?
Jag har en oval stor gjutjärnsgryta, går det att göra dubbel sats till denna eller kanske 1,5 gånger receptet? Ändras gräddningstiden i så fall?
Hur vet/gör man när degen ska vara mellan 24-26 grader. Aldrig hört talas om tidigare.
Jag har en gjutjärnsgryta med glaslock från skepshult, står att locket klarar 200grader i ugn! måste man använda locket eller finns det något annat man kan använda istället?