Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med hjälp av en kniv och ha i både vaniljstång och frön i kastrullen. Låt sjuda på medelvärme tills det precis börjar koka.
Vispa under tiden ihop äggulor och strösocker tills det blir ljust och tjocknar. Tillsätt majsstärkelse och få bort alla klumpar. Häll ner 1 dl av mjölken från kastrullen i en tunn stråle och rör hela tiden om. Häll ner resten av den varma mjölken och sedan tillbaka i kastrullen genom en sil.
Koka upp vaniljkrämen tills den börjar tjockna, under konstant omrörning. Dra sedan av kastrullen från plattan och tillsätt smör. Blanda runt och häll upp i en tallrik.. Lägg plastfolie direkt på vaniljkrämen så att det inte bildas en hinna och låt svalna helt i kylskåpet. Gör detta minst 1-2 timmar innan du ska använda det.