Go Back

Vaniljkräm

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång alt 1 krm vaniljpulver/1 msk vaniljsocker
  • 6 äggulor
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 msk majsstärkelse
  • 25 g smör kallt smör

Instruktioner

  • Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med hjälp av en kniv och ha i både vaniljstång och frön i kastrullen. Låt sjuda på medelvärme tills det precis börjar koka.
  • Vispa under tiden ihop äggulor och strösocker tills det blir ljust och tjocknar. Tillsätt majsstärkelse och få bort alla klumpar. Häll ner 1 dl av mjölken från kastrullen i en tunn stråle och rör hela tiden om. Häll ner resten av den varma mjölken och sedan tillbaka i kastrullen genom en sil.
  • Koka upp vaniljkrämen tills den börjar tjockna, under konstant omrörning. Dra sedan av kastrullen från plattan och tillsätt smör. Blanda runt och häll upp i en tallrik.. Lägg plastfolie direkt på vaniljkrämen så att det inte bildas en hinna och låt svalna helt i kylskåpet. Gör detta minst 1-2 timmar innan du ska använda det.