Kladdkaka med daim- och pepparkakscheesecake
Kladdkaka
- 150 g smör
- 3 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Daim- och pepparkakscheesecake
- 300 g färskost
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl florsocker
- 2.5 dl vispgrädde
- 10 pepparkakor
- 1 dubbeldaim 56 g
Kladdkaka
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med att baka kladdkakan dagen innan eller använd en färdig om du behöver spara tid. Smält smöret och lägg det i en skål. Tillsätt strösocker, ägg och blanda runt. Ha därefter i de torra ingredienserna och rör runt tills det precis blivit till en smet. Häll ner i en springform (24 cm) med bakplåtspapper under och låt stå i ugnen i cirka 20 min. Låt svalna helt i kylskåpet.
Daim- och pepparkakscheesecake
Vispa grädden till hårda toppar, finhacka daimen och pepparkakorna.
Vispa färskost och vaniljsocker med en elvisp. Tillsätt försiktigt i florsocker, blanda inte för mycket här. Vänd ner den vispade grädden och tillsätt daimen och pepparkakan.
Hacka kladdkakan den och fördela i 5-6 glas* (se anteckning ovan). Spritsa i cheesecaken och toppa med tex lingon eller hallon och en pepparkaka.