Go Back

Basbousa

Ingredienser

  • 2 dl mannagryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vegetabilisk olja
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1.5 dl riven kokos + mer till formen
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kardemumma

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • rosvatten efter smak (valfritt)

Instruktioner

  • Börja med att sjuda socker och vatten på medelvärme tills all socker har smält. Tillsätt rosvatten och låt svalna helt under ett lock.
  • sätt ungen på 175 grader, över och under värme.
  • Blanda ägg, strösocker, yoghurt och vegetabilisk olja. Tillsätt vetemjöl, mannagryn, riven kokos, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Smörj en form på 27x18 cm med smör och häll på riven kokos. Ställ i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter eller tills kakan fått en fin yta.
  • Häll över den svalna sockerlagen över den varma kakan. Jag har på allt men om man vill kan man ha på mindre om man vill ha den mindre söt. Toppa med tex pistagenötter och riven kokos. Låt den suga åt sig all sockerlag över natten och sen är den redo att ätas! Gärna med en stor kopp te.