Go Back

Butter chicken

Ingredienser

Kycklingen

  • 600 g kycklinglårfilé eller bröstfilé
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1/2 citron saften ur en halv citron
  • 1 tsk garam masala
  • 2 tsk chilipulver gärna kashmiri chilipulver, går att ersätta med chilipulver eller paprikapulver
  • 1 tsk riven vitlök
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 msk olja
  • salt

Sås

  • 1 röd lök eller gul lök
  • 1 msk riven vitlök
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk malen koriander valfritt
  • 1 tsk garam masala
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver gärna kashmiri chilipulver, går att ersätta med chilipulver eller paprikapulver
  • 390 g krossad tomat
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 dl vatten
  • 1-2 msk strösocker
  • 2 msk smör

Instruktioner

Kycklingen

  • Börja med att hacka kycklingen i bitar och marinera med grekisk yoghurt, alla kryddor, riven ingefära, riven vitlök, olja och salt. Ställ i kylen i en timme eller över natten.
  • Stek kycklingen i olja till cirka 80% och ställ sedan åt sidan. Den ska fortsätta kokas i såsen

Sås

  • Hetta upp olja (eller ghee) i en stekpanna, stek löken tillsammans med ingefäran, vitlöken och kryddorna. 
  • Häll ner krossad tomat, 2 dl vatten för en krämigare butter chicken (tillsätt ytterligare 1 dl om du vill ha den mer såsig), cashewnötter och låt det koka upp i cirka 10 minuter under lock.
  • Häll därefter i vispgrädden och använd en stavmixer eller en blender för att mixa såsen slät. Tänk på att det kan "explodera" om man värmer för varm sås i blender.
  • Häll tillbaka såsen och späd ut med 1 dl vatten (eller mer ifall du önskar det). Lägg tillbaka kycklingen. Avsluta med att ha i smöret och smaka av med salt samt strösocker. Om du gillar hetta kan du tillsätta chiliflakes!
  • Servera med ris och vitlöksnaan!