Köttfärssoppa med tacosmak
- 400 g nötfärs eller vegofärs
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- 600 g potatis ca 8 stycken
- 2-3 morötter
- 3 msk tacokrydda
- 2 tsk paprikapulver
- chiliflakes efter smak
- 4 msk tomatpuré
- 400 g krossad tomat
- 1 liter vatten
- 2 msk japansk soja
- 2 köttbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
- 1 msk oregano malen/torkad
- salt
Toppa med
- creme fraiche
- färsk oregano eller persilja
Vitlöksbröd
- 1 levainbröd
- 125 g smör rumstempererat
- 6 vitlöksklyftor
- 1-2 msk finhackad persilja
- salt peppar
- 2-3 dl riven mozzarella
Börja med att skala och hacka gul löken, potatisen och morötterna i mindre bitar. Finhacka vitlöken.
Stek gul lök i olja tills den mjuknat. Fräs vitlöken en liten stund och ha sedan i köttfärsen. Stek tills den är tillagat och krydda med tacokrydda, paprikapulver och chiliflakes.
Ha i potatisen och morötterna. Fräs tomatpurén och tillsätt krossad tomat och vatten.
Lägg i buljongerna, sojan och oregano. Låt puttra i cirka 15 minuter. Avsluta med att ha i paprikan och låt det puttra i 5 minuter till. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick creme fraiche.
Vitlöksbröd
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda rumstempererat smör med vitlök, finhackad persilja, salt och svartpeppar. Skär upp levainbrödet i två och bre smöret över brödet.
Toppa med riven mozzarella.
Skjutsa in brödet i cirka 10 minuter i ugnen eller tills vitlöksbrödet ser gräddad ut. Servera med köttfärssoppa och njut!