Go Back

Chocolate chip cookie med brynt smör och nutella

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 3 dl ljus muscovadosocker (eller farinsocker, ej strö)
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 16 msk nutella hasselnötskräm
  • 150 g mörk choklad
  • flingsalt/havsalt toppa med

Instruktioner

  • Börja med att lägga ut 16 klickar med nutella på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i minst 1 timme (tips: förbered dagen innan)
  • Bryn sedan smöret i en stor och tjockbottnad kastrull. Brynt smör kräver tålamod och konstant omrörning. När det bildats skum och färgen blivit något mörkare så är den klar. Viktigt att den får svalna i rumstemperatur annars kommer smöret göra så att chokladen smälter i kakdegen.
  • Blanda ljust muscovadosocker, strösocker och brynt smör i en skål. Knäck i äggen och rör runt försiktigt.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i skålen. Blanda försiktigt. Tips! Blanda inte helt och hållet. Vänta tills den grovhackade chokladen ska i sedan kan du blanda runt kakdegen till en jämn deg. På så sätt undviker du att röra runt för mycket i kakdegen. Gör man det så kan kakan istället bli torr. Glöm inte att spara några chokladbitar till toppen av kakorna.
  • Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen 20-30 minuter
  • Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  • Forma degen runt och fyll varje med fryst nutella. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper under, toppa med chokladbitarna du sparat sedan tidigare och skjutsa in i ugnen i cirka 12 minuter.
  • Kakorna är supermjuka när de är färdiga så låt de stå en stund på plåten. Använd en rund form (eller en skål) och forma kakorna runda om du vill. Toppa med flingsalt. Lägg kakorna sedan på ett bakgaller och njut!