Go Back

Äppelkaka

Portioner 20 bitar

Ingredienser

Äpplen

  • 5 äpplen skalade, urkärnade

Smet

  • 250 g smör rumstempererat
  • 4 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma

Toppa med

  • 4 msk strösocker
  • 1 msk kanel malen
  • 1 dl pärlsocker eller mer om du önskar!

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  • Skala och kärna ur äpplena. Hacka i mindre bitar och lägg i en form på 30x40 cm med bakplåtspapper under.
  • Blanda rumstempererat smör och strösocker till en jämn smet. Knäck i ett ägg i taget och rör runt.
  • Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Blanda till en jämn smet och blanda avslutningsvis i mjölken.
  • Häll smeten över äpplena och bre den jämt. Blanda kanel och strösocker och strö jämnt över kakan. Använd en kniv och gör swirls i kakan så att en del av kanelsockret hamnar i smeten. Och ha slutligen på pärlsockret.
  • Skjutsa in i mitten av ugnen i cirka 35-40 min eller tills kakan fått en fin yta. Låt svalna helt och servera som den är eller med vaniljsås!