Go Back

Saffransbullar med vaniljkräm

Portioner 30 bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk kall
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran (eller mer om du gillar mycket saffran)
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 15 dl vetemjöl (900 g)
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 250 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 3 msk majsstärkelse

Vaniljkräm

Utbakning

  • 1 ägg att pensla med
  • pärlsocker

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Instruktioner

  • Börja med att hacka smöret och låt det stå ute till både degen och fyllningen då bägge ska vara rumsvarma.
  • Blanda jäst, mjölk, saffran, ägg och socker. Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda i en bakmaskin eller för hand. Tillsätt smör och salt. Fortsätt knåda. För att veta om du är klar så ska du ska få till ett glutenfönster och degen ska vara elastiskt.
  • Lägg degen mellan två bakplåtspapper och platta till det. Lägg in i frysen och låt stå i 30 minuter. Degen ska vara kall och inte fryst. Då blir det enklare att forma bullarna.
  • Under tiden kan du blanda ingredienserna till fyllningen.
  • Ta ut degen ur frysen och börja kavla den till en stor rektangel. Degen ska vara några mm tjock men inte genomskinlig. Bred på fyllningen och vik in ena kortsidan till mitten av degen, och samma med den andra änden så att de överlappar varandra. Kavla den platt igen och försök få den jämn. Skär 1.5 cm breda remsor och tvinna. Snurra runt och lägg änden underst. Låt jäsa 2-3 timmar.
  • Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Låt den svalna.
  • Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme)
  • Gör en liten grop i mitten på bullarna och ha i en klick vaniljkräm i varje. Pensla bullen med ägg, strö på pärlsocker och skjutsa in i ugnen i cirka 8-10 minuter.
  • Koka upp strösocker och vatten tills allt socker försvunnit. Pensla över de varma bullarna. Njut!