Go Back

Brynt smörkola med saffran

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk glykossirap finns att i bakhyllan, gör sån skillnad på kolan men går att skippa.
  • 1 g saffran
  • en nypa salt

Toppa med:

  • flingsalt

Instruktioner

  • Börja med att bryna smöret i en stor och tjockbottnad kastrull på medeltemperatur under omrörning så att inget fastnar i botten. När det börjat bildas skum och luktar brynt smör kan du ha i vispgrädden, strösocker, ljus sirap, glykossirap, vaniljsocker, saffran och salt.
  • Förbered en form på 20x18 cm. Jag använder gjut- och bakbalkar med bakplåtspapper under. Funkar även med en vanlig form. Smörkolan är riktigt varm så jag lägger formen på en ugnsplåt.
  • Koka på medelhögvärme och rör runt lite då och då. Jag gillar min smörkola mellan 130-135 grader (fast men mjuk), vissa föredrar 125 grader (ganska mjuk). Tänk på att temperaturen sjunker varje gång man rör om den. Så fort den nått önskad temperatur häller du ner den i formen, toppar med flingsalt och låter den svalna i rumstemperatur.
  • Sedan kan du skära den i bitar och slå in i bakplåtspapper eller snurra de om du vill.