Jumbo kanelgifflar

Jumbo kanelgifflar

Portioner 30 bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst (för söta degar)
  • 1 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl (900 g) tillsätt mer vid behov
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt

Utbakning

  • 1 ägg för pensling

Fyllning/remons

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl farinsocker
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 2.5 msk kanel
  • 1 msk majsstärkelse

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Instruktioner

Förbered degen

  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

Blanda ingredienserna:

  • Tillsätt strösocker och ägg. Ha i lite vetemjöl i taget medan bakmaskinen är igång på låg hastighet och tillsätt det rumsvarma smöret. Tillsätt saltet allra sist och knåda i cirka 15 minuter i maskinen eller längre om du knådar för hand. Tills degen är elastisk och inte kladdar. Degen ska kännas mjuk och smidig men inte allt för klibbig. Låt degen jäsa i 30-45 minuter.

Fyllningen:

  • Rör ihop rumsvarmt smör, farinsocker, kanel, vaniljsocker och majsstärkelse i en separat skål tills du får en jämn fyllning. Försök att inte vispa och få in luft i fyllningen.

Utbakning:

  • Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång rektangel på ett mjölat bord. Cirka 30x80 cm lång. Se till så att degen är cirka 0.5 cm smal (kom ihåg att degen kommer jäsa och även gräddas och blir då högre). Fördela fyllningen jämnt över bägge degplattor. Vik varje deg 3 gånger (ej i treslag), och kavla sedan försiktigt ut den igen tills den blir lite plattare.
    Tänk på att lägga skarven nedåt så att det inte snurrar upp vid gräddningen.
  • Skär varje deg i cirka 5-6 cm breda gifflar och se till att det är ganska fyrkantiga remsor (det blir sammanlagt cirka 28-30 bullar), för att ge stabilitet och förhindra att gifflarna faller ihop vid gräddning. Ju fyrkantigare och bredare de blir desto mindre är risken för tiltande gifflar! 🙂

Forma och jäsa:

  • Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa på en dragfri plats i 30-45 minuter eller tills de har dubblats i storlek.

Gräddning:

  • Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme)
  • Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg för en fin gyllenbrun yta. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Sockerlag

  • Koka upp strösocker och vatten tills sockret löst upp sig. Pensla över de varma bullarna. NJUT!!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...