Kycklingwok

En supersnabb, enkel och god kycklingwok! Jag har gjort en tidigare med basprodukter från thaiköket. Detta är en förenklad variant och oj vad god den blir. Hela arbetet sker innan wokandet börjar. Dvs allt ska hackas, skivas och förberedas. Sen är det bara att dra upp värmen på kastrullen/stekpannan och köra. Då går det väldigt fort!

Kycklingwok är en stående favorit här hemma. Ibland görs den med äggnudlar och ibland med jasminris! Gillar man lite syra i så blir det gott med pressad lime eller risvinäger i. Gillar man fisksås kan man även ha i det! Smaka bara av 🙂
Kycklingwok

Kycklingwok

Portioner 5

Ingredienser

  • 600 g kycklingfilé
  • 2-3 gullökar
  • 2 paprikor gul/röd/grön
  • 2 morötter
  • 1 broccolihuvud
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1-2 dl cashewnötter eller jordnötter

Sås

  • 2 dl sweet chili jag använder "less sugar"
  • 1.5 dl vatten
  • 2 dl ostronsås
  • 2 msk mörk kinesisk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk kinesisk kycklingbuljongkrydda se bild nedan, går att skippa men den är väldigt god 🙂
  • chiliflakes valfritt

Instruktioner

  • Börja med att koka upp riset enligt anvisning.
  • Skär upp paprikan, gul löken, broccolin och morötterna. Finhacka vitlöken.
  • Skär kycklingen i bitar. Jag gillar att filéa den tunt och skära den i lite större rutor. Så går det fort att steka dom.
  • Blanda ingredienserna till såsen.

Wok

  • Börja med att steka cashewnötterna på hög värme under konstant omrörning. Jag torr-rostar mina men vill man så kan man steka de i olja. Ställ nötterna åt sidan.
  • Stek kycklingen tills den är genomstekt och ställ åt sidan.
  • Häll olja i kastrullen och stek grönsakerna på hög värme i 2 minuter. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 30 sekunder. Blanda därefter i kycklingen och häll ner såsen. Smaka av såsen. Här kan du själv bestämma om du vill ha i mer soja, hetta osv. Servera med ris och njut!

Här är kryddan jag använder. Finns i asiatiska matbutiker men även i asiatiska hyllan i matbutikerna.

Kycklingwok

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x