Brookies är en kombination av brownies och cookies – en himmelsk hybrid av två älskade bakverk! De har den sega, chokladiga konsistensen från en brownie och den krispiga, smuliga ytan från en cookie. I mitt recept så varvar jag kakdegen med brownien, vilket skapar en perfekt balans mellan fyllig choklad och knaprighet. Perfekt för den som inte kan välja mellan brownie och cookie! 🍪🍫
Brookies
Ingredienser
Cookiedeg
- 125 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 1.5 dl farinsocker eller ljust muscovadorörsocker
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 msk vaniljsocker
- 100 g mjölkchoklad
Brownie
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl farinsocker
- 3 ägg
- 1.5 dl kakao
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
Instruktioner
Cookiedeg
- Sätt ugnen på 175 grader
- Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna. Blanda smöret i en skål tillsammans med strösocker och farinsocker.
- Knäck sedan i ett ägg och fortsätt blanda.
- Sikta därefter i vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Blanda till en jämn smet.
- Ha i hackad choklad och ställ skålen åt sidan.
Brownie
- Smält smöret och låt det sedan svalna. Blanda smöret i en skål med störsocker och farinsocker.
- Knäck i äggen och fortsätt blanda.
- Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker
Lägga ihop smeten
- Nu ska du spara en liten del av degen då en del av det ska på toppen i efterhand. Mindre än en tredje del av degen.
- Använd en form på 20×20 cm med bakplåtspapper under och fördela några bitar av kakdegen i botten av den. Häll på hälften av browniesmeten och lägg sedan flera kakdegsbitar. Toppa med resten av brownien och skjutsa sedan in den i ugnen i cirka 25 minuter.
- Ta ut brookien ur ugnen och lägg sedan på resterande kakdeg på toppen. Detta görs för att kakdegen inte ska hinna bli klar före brownie Skjutsa in den i ugnen igen i ytterligare 15-20 min.
- Låt kakan svalna helt, sedan kan du täcka den och låta den stå i kylen i ett par timmar. Gärna över natten för då blir den som godast! 🙂 servera med glass och njut.
Hej!
Körde du över- och undervärme eller varmluft?
Jag kör över och undervärme 🙂
Hej, vi gjorde enligt instruktioner men blev ej förväntat, hade över och under värme, gjorde allt noga, 175 grader men den blev otroligt fluffig och nästan lite bränd på ytan, tog ut den för att lägga på sista degen och in igen 10-15 min, lät den svalna och en stor fail vart allt för oss. den va fluffig, bränd och det var massa smet på insidan som ej va gräddat alls, vad kan detta bero på? kommer försöka igen för den såg så god ut!!