Shakshuka är verkligen starkt förknippat med hela min uppväxt. Vi kallade det dock på kurdiska för stekt tomat med ägg. Mamma lagade detta flera gånger i veckan och slängde in det som fanns i kylen. Aubergine var väldigt gott och är fortfarande en favorit i denna rätt. Vi samlades runt stekpannan och åt detta med bröd. Core memory så att säga.. *fäller en tår* och nu kan jag laga detta till min dotter när som. Rätten får en plats i ”mat på minuten” som avsnitt 6.
Shakshuka
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 paprika
- 1 vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 4 tomater
- 2 dl vatten
- 6 ägg
- 150 g fetaost
- persilja
Kryddor
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1 tsk torkad koriander
- 1/2 tsk curry valfritt
- salt/peppar
- kummin valfritt
Instruktioner
- Stek hackad lök och paprika i olja. Fräs därefter vitlöken och tillsätt tomatpuré. Häll ner kryddorna och blanda runt.
- Häll ner hackade tomaterna och låt koka upp tills vätskan försvunnit och tomaterna mjuknat. Häll ner vatten och låt koka i 5 minuter.
- Lägg i äggen och sätt på ett lock. När äggvitan tillagats kan man ta bort locket för annars blir äggulan rinnigt. Men det väljer man själv! Toppa med persilja och fetaost, njut!
Här ett ett klipp på när jag tillagar denna rätt!