Vågar man kalla allt som påminner om kombinationen av kola, jordnötter och flingsalt för snickers? 🥲 kan inte hålla mig från att nämna det.. snickers är gott, julgodis med! 💛 gjorde denna för ett par år sedan och älskar den än idag.
Tips! Koka knäcken försiktigt på medelvärme och använd en tjockbottnad kastrull för att undvika risken att bränna. Rör om då och då. Har ni ingen termometer så kan man göra kulprovet så får man den perfekta snickersbräcken.
Att koka kolan till 130 eller 140 grader
Första gången jag gjorde denna så kokade jag upp knäcken upp till 140 grader. Det var för hårt för min smak, även om insidan var mjuk. Däremot var 130 grader alldeles perfekt för mig. Ni bestämmer dock själva vad ni föredra, hård knäck som man bara bryter av eller mjuk kola som man kan skära upp med en kniv och som smakar fudge. Om man kokar upp den till 140 grader så är det bra att göra den tunn så att det inte blir för svårt att tugga.
Ingredienser
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 25 g smör
- 1/2 dl jordnötssmör
- 1 dl saltade jordnötter + mer att att toppa med
- 150 g mjölkchoklad
- flingsalt/havssalt
Instruktioner
- Koka upp strösocker, ljus sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull till 130-135 grader* (läs anteckning ovan). Rör om då och då.
- Dra av kastrullen från plattan och blanda ner hackade jordnötter, jordnötssmör och smör. Häll kolan snabbt på en plåt med bakplåtspapper under och låt det svalna helt.
- Smält chokladen i ett vattenbad. Bre sedan över smält mjölkchoklad på kolan och toppa med mera jordnötter och lite flingsalt! Låt chokladen stelna och sedan kan du skära upp den i bitar.
Här hittar du ett klipp på när jag gör snickersbräck! Om du gillar snickerssmaken så kan du även göra dessa snickersrutor!