Basbousa

En mannagrynskaka! Inte det traditionella sättet att göra den på men åh så god. Den här bakade mamma till oss när vi var på besök hos henne och jag tyckte verkligen den blev så god. Många av er ville ha recept så här kommer det! Jag testade receptet hemma och wow.

Några skillnader är dock att mamma kör vit sirap över sin kaka, rosvatten i själva kakan och skippar sockerlagen. Ganska tydligt vart jag fått min inspiration till ”enkla och snabba lösningar” 🙂 där kan man bestämma själv.

Basbousa

Ingredienser

  • 2 dl mannagryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vegetabilisk olja
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1.5 dl riven kokos + mer till formen
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kardemumma

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • rosvatten efter smak (valfritt)

Instruktioner

  • Börja med att sjuda socker och vatten på medelvärme tills all socker har smält. Tillsätt rosvatten och låt svalna helt under ett lock.
  • sätt ungen på 175 grader, över och under värme.
  • Blanda ägg, strösocker, yoghurt och vegetabilisk olja. Tillsätt vetemjöl, mannagryn, riven kokos, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Smörj en form på 27×18 cm med smör och häll på riven kokos. Ställ i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter eller tills kakan fått en fin yta.
  • Häll över den svalna sockerlagen över den varma kakan. Jag har på allt men om man vill kan man ha på mindre om man vill ha den mindre söt. Toppa med tex pistagenötter och riven kokos. Låt den suga åt sig all sockerlag över natten och sen är den redo att ätas! Gärna med en stor kopp te.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x