Jag har bakat en riktigt god och saftig äppelkaka som passar perfekt när man vill bjuda flera. Den är mjuk, full av smak och doftar underbart av kanel och vanilj. Servera gärna med grädde, vaniljsås eller glass. Den är verkligen liika god nybakad som den är dagen efter.
Saftig äppelkaka som räcker till många 🍎

Äppelkaka
Ingredienser
Äpplen
- 5 äpplen skalade, urkärnade
Smet
- 250 g smör rumstempererat
- 4 dl strösocker
- 5 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- en nypa salt
- 1 dl mjölk
- 1 tsk kardemumma
Toppa med
- 4 msk strösocker
- 1 msk kanel malen
- 1 dl pärlsocker eller mer om du önskar!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
- Skala och kärna ur äpplena. Hacka i mindre bitar och lägg i en form på 30×40 cm med bakplåtspapper under.
- Blanda rumstempererat smör och strösocker till en jämn smet. Knäck i ett ägg i taget och rör runt.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Blanda till en jämn smet och blanda avslutningsvis i mjölken.
- Häll smeten över äpplena och bre den jämt. Blanda kanel och strösocker och strö jämnt över kakan. Använd en kniv och gör swirls i kakan så att en del av kanelsockret hamnar i smeten. Och ha slutligen på pärlsockret.
- Skjutsa in i mitten av ugnen i cirka 35-40 min eller tills kakan fått en fin yta. Låt svalna helt och servera som den är eller med vaniljsås!


 
       
      