Broccoli- och cheddarsoppa med kyckling är en krämig soppa där man kombinerar den milda smaken av broccoli med den fylliga och smakrika cheddarosten. Soppan är mättande och känns som en varm kram.
Den här soppan är perfekt både som en huvudrätt men även en förrätt. Den går snabbt att tillaga och värmer gott under kyliga dagar, samtidigt som den erbjuder en balanserad kombination av grönsaker och ost som de flesta uppskattar. Jag tackar inte nej till en broccoli och cheddarsoppa!
Broccoli och cheddarsoppa är next level broccolisoppa! Jag har valt att ha kyckling i min men går att skippa helt om man vill ha den mindre mättande eller bara vego.
Broccoli och cheddarsoppa
Ingredienser
Kyckling
- 500 g kycklinglårfilé eller bröstfilé valfritt
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk timjan
- 1 tsk oregano
- salt/peppar
Soppan
- 50 g smör
- 1 gul lök
- 4-5 vitlöksklyftor
- 1/2 dl vetemjöl
- 8 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 4 dl grädde
- 500 g broccoli
- 2 morötter
- 2 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongstärning
- 6 dl riven cheddar
- salt och peppar
- gurkmeja valfritt för färg
- vegeta valfritt
Instruktioner
Kyckling
- Börja med att steka kycklingen i olja och krydda med lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, timjan och salt/peppar. När den är klar och svalnat lite kan du riva den antingen med en gaffel eller elvisp. Ställ åt sidan.
Soppa
- Smält smöret i en stor kastrull. Fräs finhackad gul lök och finhackad vitlök. Tillsätt vetemjölet.
- Häll i vatten, mjölk, grädde och tillsätt buljong. Krydda med vitlökspulver, lökpulver, chiliflakes och salt/peppar.
- Hacka broccolin i mindre bitar och skär morötterna i smala strumlor eller i tärningar. Låt det koka tills de blir mjuka.
- Avsluta med att ha i den rivna osten samt gurkmeja och vegeta om du vill. Servera med gott bröd och njut!
Tips på en annan god soppa – min take på den virala lasagnesoppan!