Japchae – Sötpotatisnudlar som steks i bland annat sesamolja och soja tillsammans med grönsaker. Det går även att tillsätta valfritt protein till detta.
Japchae – Koreanska stekta sötpotatisnudlar
Ingredienser
- 200 gram sötpotatisnudlar
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 150 gram spenat
- 100 gram shiitakesvamp
- 2 vitlöksklyftor
- 1 salladslök valfritt
- 5 msk soja
- 1-2 msk farinsocker alternativt honung eller agavesirap
- 2 msk sesamolja
- 1 tsk sesamfrön
- salt och peppar
Instruktioner
- Börja med att koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sötpotatisnudlarna och låt koka i 3 minuter. Ställ därefter kastrullen åt sidan och låt nudlarna ligga kvar i ytterligare 5 minuter.
- Sila nudlarna och lägg nudlarna i en skål. Blanda i 1 msk soja och 1 msk sesamolja. Klipp nudlarna ett par gånger med en sax.
- Skär moroten, gullöken och svampen julienne, dvs hacka avlångt. Skölj spenaten. Finhacka vitlöken och salladslöken.
- Stek alla grönsaker var för sig. Börja med att torrsteka svampen. Stek därefter moroten i sesamolja, tillsätt en nypa salt. Stek sedan gul löken i sesamolja och en nypa salt, placera även denna vid sidan av i en tallrik. Sist steks spenaten i lite vitlök (av det som hackats tidigare) och salt.
- Blanda 4 msk soja, 1 msk sesamolja, sesamfrön och farinsocker (beroende på hur söt du vill att den ska vara) i en skål.
- Stek vitlök en kort stund i stekpannan tillsammans med salladslök. Tillsätt blandningen av soja i stekpannan. Därefter grönsakerna och sötpotatisnudlarna. Smak av med salt och peppar. Stek i ett par minuter tills allt blandats samman, sen är det färdigt!