Jumbo kanelgifflar

Det här är stora, saftiga och fylliga kanelgifflar! Helt och hållet inspirerade från Käcks bageris virala jumbogifflar. Om ni inte testat bullarna så kan jag intyga att de är väldigt goda och fylliga. Behövde givetvis göra en egen variant hemma. Många uppskattade mitt recept på jumbo saffransgifflarna. Här hittar du det receptet. I detta recept har jag ändrat till att man jäser degen två gånger istället för en gång. Bägge sätten funkar enligt mig.

Jumbo kanelgifflar är verkligen JUMBO. Så goda!
kanelgifflar
kanelgifflar

Tips! När du ska baka dessa:

  1. Tänk på att degen ska delas i två innan kavling.
  2. Kavla degen så avlång som möjligt och få till 3 ganska breda vikningar av degen (ej treslag).
  3. Se till så att skarven ligger nedåt. Då minskar du risken för att de snurrar upp sig under jäsning och gräddning.
  4. Skär i breda bitar så att de håller sin form under jäsning/gräddning. Du vill helst att degen är tunn, att de är fyrkantiga och inte alltför avlånga och smala. Då tiltar de och fyllningen rinner ut. Du ska få sammanlagt 30 gifflar. Glöm inte att de jäser/gräddas och blir då ännu större.
  5. Gör man mindre än cirka 30 gifflar så kommer man att få limpor och inte gifflar 🙂

Jumbo kanelgifflar

Portioner 30 bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst (för söta degar)
  • 1 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl (900 g) tillsätt mer vid behov
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt

Utbakning

  • 1 ägg för pensling

Fyllning/remons

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl farinsocker
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 2.5 msk kanel
  • 1 msk majsstärkelse

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Instruktioner

Förbered degen

  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

Blanda ingredienserna:

  • Tillsätt strösocker och ägg. Ha i lite vetemjöl i taget medan bakmaskinen är igång på låg hastighet och tillsätt det rumsvarma smöret. Tillsätt saltet allra sist och knåda i cirka 15 minuter i maskinen eller längre om du knådar för hand. Tills degen är elastisk och inte kladdar. Degen ska kännas mjuk och smidig men inte allt för klibbig. Låt degen jäsa i 30-45 minuter.

Fyllningen:

  • Rör ihop rumsvarmt smör, farinsocker, kanel, vaniljsocker och majsstärkelse i en separat skål tills du får en jämn fyllning. Försök att inte vispa och få in luft i fyllningen.

Utbakning:

  • Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång rektangel på ett mjölat bord. Cirka 30×80 cm lång. Se till så att degen är cirka 0.5 cm smal (kom ihåg att degen kommer jäsa och även gräddas och blir då högre). Fördela fyllningen jämnt över bägge degplattor. Vik varje deg 3 gånger (ej i treslag), och kavla sedan försiktigt ut den igen tills den blir lite plattare.
    Tänk på att lägga skarven nedåt så att det inte snurrar upp vid gräddningen.
  • Skär varje deg i cirka 5-6 cm breda gifflar och se till att det är ganska fyrkantiga remsor (det blir sammanlagt cirka 28-30 bullar), för att ge stabilitet och förhindra att gifflarna faller ihop vid gräddning. Ju fyrkantigare och bredare de blir desto mindre är risken för tiltande gifflar! 🙂

Forma och jäsa:

  • Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa på en dragfri plats i 30-45 minuter eller tills de har dubblats i storlek.

Gräddning:

  • Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme)
  • Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg för en fin gyllenbrun yta. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Sockerlag

  • Koka upp strösocker och vatten tills sockret löst upp sig. Pensla över de varma bullarna. NJUT!!
Går det att frysa in gifflarna?

Ja, bullarna går utmärkt att frysa in!

Går det att utesluta ägg och mejeri i detta recept?

ja, hoppa över ägget och använd växtbaserade ingredienser istället. Tillsätt något mindre mängd mjöl (cirka 13-14 dl vetemjöl) då en del vätska från ägget försvinner. Pensla bullarna med exempelvis havregrädde eller havremjölk innan gräddning.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x