Jumbo saffransgifflar

Det här är stora, saftiga och fylliga saffransgifflar! Helt och hållet inspirerade från Käcks bageris virala jumbo gifflar. Om ni inte testat bullarna så kan jag intyga att de är väldigt goda och fylliga. Behövde givetvis göra en egen variant hemma med saffranssmak. Sockrade dessutom!

Jumbo saffransgifflar är till dig som älskar fylliga gifflar!

Tips! När du ska baka dessa:

  1. Tänk på att degen ska delas i två innan kavling.
  2. Kavla degen så avlång som möjligt och få till 3 ganska breda vikningar av degen (ej treslag). Se klippet längst ned!
  3. Se till så att skarven ligger nedåt genom att vända ”rullen” upp och ner. Då minskar du risken för att de snurrar upp sig under jäsning och gräddning.
  4. Skär i breda bitar så att de håller sin form under jäsning/gräddning. Du ska få sammanlagt 30 gifflar. Glöm dock inte att de jäser/gräddas och blir då ännu större. Tanken är att de inte ska falla ner och kunna hålla kvar fyllningen.
  5. Gör man mindre än cirka 30 gifflar så kommer man att få saffranslimpor och inte gifflar 🙂
  6. Jäsning är olika i olika hem. Här hemma är det kallt och då behöver mina gifflar jäsa i 2-3 timmar. Hos dig är det kanske varmt och då behövs mindre tid. De ska i princip dubbla i storlek efter jäsningen – det bästa alternativet är att titta till gifflarna då och då.
Jumbo saffransgifflar

Jumbo saffransgifflar

Portioner 30 bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst (för söta degar)
  • 2 påsar saffran (totalt 1 g)
  • 1 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl (900 g) tillsätt mer vid behov
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt

Utbakning

  • 1 ägg för pensling

Fyllning/remons

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 1 msk majsstärkelse

Att toppa med

  • 50 g smält smör
  • strösocker att doppa i

Instruktioner

Förbered degen

  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt saffran och rör om tills det löst upp sig.

Blanda ingredienserna:

  • Tillsätt strösocker och ägg. Ha i lite vetemjöl i taget medan bakmaskinen är igång på låg hastighet och tillsätt det rumsvarma smöret. Tillsätt saltet allra sist och knåda i cirka 15 minuter i maskinen, eller tills degen är elastisk och inte kladdar. Degen ska kännas mjuk och smidig men inte allt för klibbig. Går bra att knåda för hand om man inte har en bakmaskin.

Fyllningen:

  • Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse i en separat skål tills du får en jämn fyllning. Undvik att få luft i fyllningen för att det inte ska rinna ur gifflarna sen.

Utbakning:

  • Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en så avlång rektangel som möjligt. Fördela fyllningen jämnt över bägge degplattor. Vik varje deg 3 gånger (ej i treslag), och kavla sedan försiktigt ut den igen tills den blir lite plattare. Tänk på att lägga skarven nedåt så att det inte snurrar upp vid gräddningen. Se klippet längst ned!
  • Skär varje deg i cirka 15 breda och ganska fyrkantiga remsor (det blir sammanlagt 30 bullar), för att ge stabilitet och förhindra att gifflarna faller ihop vid gräddning. Gör inte bullarna alldeles för stora då de sväller under jäsning samt under gräddning.

Forma och jäsa:

  • Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa på en dragfri plats i 2–3 timmar, eller tills de har dubblats i storlek.

Gräddning:

  • Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme)
  • Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg för en fin gyllenbrun yta. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.

Topping

  • Låt gifflarna svalna något på plåten. Pensla dem med smält smör och doppa ovansidan i strösocker för en krispig och söt yta.

Om du gillar vaniljfyllning och saffran men inte orkar stå allt för länge så kan du testa dessa fattiga riddare!

Går det att frysa in gifflarna?

Ja, bullarna går utmärkt att frysa in! För bästa resultat, vänta med att pensla dem med smör och doppa i strösocker tills efter de tinats upp. Vid servering, tina bullarna och pensla dem sedan med smält smör och doppa i strösocker för en nybakt känsla och härlig smak.

Går det att utesluta ägg och mejeri i detta recept?

ja, hoppa över ägget och använd växtbaserade ingredienser istället. Tillsätt något mindre mängd mjöl (cirka 13-14 dl vetemjöl) då en den vätska från ägget försvinner. Pensla bullarna med exempelvis havregrädde eller havremjölk innan gräddning.

hur ska gifflarna vikas vid utbakning?

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
24 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Rebecka Rosén
Rebecka Rosén
27 dagar sedan

Går det bra att frysa sockrade?

Linda
Linda
25 dagar sedan

Ser ljuvligt goda ut,Om man vill göra dom lite mindre vad rekommenderar du för grader och tid då?

Granada
Granada
24 dagar sedan

Varför har man majsstärkelse? Går det att ha i potatismjöl istället för majsmjöl?
Sen undrar jag om man kan ha i lite mandelmassa även i fyllningen ?

Luka
Luka
24 dagar sedan

La la la la la vad gott😛😛

Ida
Ida
24 dagar sedan

Behöver dem jäsa så länge eller går det att dra ner tiden något? <3

Madeleine Pettersson
Madeleine Pettersson
18 dagar sedan

Idag är det dags att testa dessa underbara saffrans bröd. Ska inte degen jäsa innan den bakas ut?

Ann-Christine
Ann-Christine
18 dagar sedan

Jag har bakat mycket i min dar men dessa var det värsta baket jag gjort. Helt hopplöst att få dem bra!

Sa.
Sa.
17 dagar sedan

Vill så gärna baka dessa men har endast torrjäst för söta degar! Funkar det att använda och isåfall hur mycket? 😄

Anna
Anna
16 dagar sedan

Ojojoj sååå goda! Gjorde halva receptet och ser blev en hel plåt bullar av det. Kommer att bakas många gånger 😃

Emma
Emma
16 dagar sedan

Jag vill baka lite mindre bullar, går det bra att dela alla ingredienser på två?

Ramona karlsso
Ramona karlsso
16 dagar sedan

Allt såg bra ut till dom kom i ugnen. Tittade efter 10 min och insåg att snygga blir dom inte. Dom ramla åt sidorna. När jag tog ut plåten ser jag att 200 g smör ligger på plåten. Jag hade tagit lite extra med majsmjöl.Har bakat i 40 år så har stor bakvana. Degen blev saftig och god tråkigt att fyllningen låg kvar på plåten. Man kunde lika väl gjort en slät bulle.

Carla
Carla
Reply to  Ramona karlsso
10 dagar sedan

Jag har en teori att man kan ha gjort dem för ”höga” med för stora vik och att man istället hade kunnat dela degen på tre eller göra den längre och kortare på brädden, för jag såg till att dem skulle vara breda för att det inte skulle rinner ut men de blev så höga att de gjorde det ändå hahaha

Yvonne
Yvonne
9 dagar sedan

Sååå goda.😋Smidig deg å lätta att baka.Tack för supergoda gifflar.

Emma
Emma
9 dagar sedan

Mina gifflar blev jättegoda, och jag undrar om de blir lika goda utan ägg?

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x