Chocolate chip cookie med brynt smör

Antalet gånger jag experimenterat för att få till dessa cookies – som jag alltid drömt om att få ta en tugga av. Här är den! Med en nötig och karamell underton, knapriga kanter, en seg mitten och en choklad som inte smälter för mycket och samtidigt inte förblir sten. Ni fattar!

Chocolate chip cookie med brynt smör
Chocolate chip cookie med brynt smör

Chocolate chip cookie med brynt smör är en game changer!

Chocolate chip cookie med brynt smör

Chocolate chip cookie med brynt smör

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 3 dl ljus muscovadosocker (går att ersätta med farinsocker)
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g mörk choklad 44%

Instruktioner

  • Börja med att bryna smöret i en stor och tjockbottnad kastrull. Brynt smör kräver tålamod och konstant omrörning. När det bildats skum och färgen blir något mörkare så är den klar. Viktigt att den får svalna i rumstemperatur annars kommer smöret göra så att chokladen smälter i kakdegen.
  • Blanda ljust muscovadosocker, strösocker och brynt smör i en skål. Knäck i äggen och rör runt försiktigt.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i skålen. Blanda försiktigt. Tips! Blanda inte helt och hållet. Vänta tills den grovhackade chokladen ska i sedan kan du blanda runt kakdegen till en jämn deg. På så sätt undviker du att röra runt för mycket i kakdegen. Gör man det så kan kakan istället bli torr. Glöm inte att spara några chokladbitar till doppen av kakorna.
  • Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft)
  • Forma kakorna runda (14-16) cookies eller använd en glasskopa för att gröpa ur de. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper under, toppa med chokladbitarna du sparat sedan tidigare och skjutsa in i ugnen i cirka 12 minuter.
    Kakorna är supermjuka när de är färdiga så låt de stå en stund på plåten. Lägg kakorna sedan på ett bakgaller (väldigt viktigt!! Annars samlas det fukt under kakan).

Här hittar du ett klipp på när jag bakar dessa skönheter. Om du gillar smaken av cookie så finns denna cookiekladdkaka som är helt magisk!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
9 månader sedan

Ungefär hur många kakor blir det?❤

Peter
Peter
4 månader sedan

ÄNTLIGEN!
Har provat 3 andra recept utan att få det jag ville ha, men nu hittade jag det jag sökte!
Krispiga på utsidan, sega på insidan.
Jag la till 3 msk kakao i smeten. Blev väldigt snarlikt espresso house kakor.

Tack för detta!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x