Mjuka, saftiga och fluffiga som moln är dessa solskensbullar. Recept på degen kommer ifrån grymma Fredriksfika. Jag har dock gjort några småförändringar. De är enkla att göra och otroligt goda!
![Solskensbullar](https://i0.wp.com/helanshabani.se/app/uploads/sites/10/2024/08/25EC0390-A626-433C-820B-30404D607753.jpeg?resize=648%2C864&ssl=1)
Solskensbullar kan lysa upp en grå dag!
![Solskensbullar](https://i0.wp.com/helanshabani.se/app/uploads/sites/10/2024/08/88D6C556-8EF7-43FD-A11E-D6E1979A5522.jpeg?resize=648%2C932&ssl=1)
Solskensbullar
Ingredienser
Deg
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 13 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 150 g rumstempererat smör
- 1 tsk salt
- 2 tsk nymald kardemumma
Vaniljkräm (se länk nedan)
Pensla och doppa i
- 50 g smör
- 1.5 dl strösocker
Instruktioner
Degen
- Börja med att lösa upp jästen i mjölken. Tillsätt kardemumma och strösocker.
- I med hälften av vetemjölen och sedan resten. Tillsätt det rumsvarma smöret och salt. Låt gå i cirka 10-15 min i bakmaskin eller knåda för hand tills du kan se glutentrådar. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter.
- Under tiden kan du förbereda vaniljkrämen. Se länk till recept nedan. Halva receptet räcker, eller så gör man hela så har man en extra skål och doppa bullen i mer vaniljkräm om man vill det. Tips! 🙂
- När degen jäst klart väger jag så att jag får bullar på cirka 60 gram styck. Forma handen till ett C och snurra degen så att det formas till en fin boll. Detta kallas för rundrivning. Låt bullarna jäsa i 30 minuter tills det blivit dubbel i storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader
- Tryck ner en sked eller ett finger i bullen så att en grop skapas. Där har du i vaniljkrämen, använd en fryspåse om du inte har en sprits. Skjutsa in i ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills bullarna fått en fin färg.
- Låt bullarna svalna något, sen kan du pensla det i smält smör och doppa i strösocker. NJUT!
Recept till vaniljkrämen hittar du här!
Hur många gram vaniljkräm motsvarar din hemmagjorda? 🙂 tänkte om det går att köpa färdig
Är lite osäker på exakta gram men hela receptet blir till cirka 5 dl vaniljkräm 🙂