Knådfritt bröd – Artisan bröd

Ett snabbt bröd som är knådfritt och blandas ihop på bara några minuter! Hemligheten är den långsamma jäsningen. Låt stå och jäsa över natten så har du färskt bröd dagen efter. MUMS!

Knådfritt bröd – Artisan bröd

Det här brödet kräver ingen knådning och man rör ihop det på bara några få minuter. Förbered det på kvällen, låt det stå ute i rumstemperatur så har du färskt bröd till frukost dagen efter! Givetvis ska det in i en ugn också.
Vetemjöl special innehåller mer protein vilket ger en seg och elastisk deg. Det i sin tur leder till ett fint och luftigt bröd! Har brödet blivit tungt och kompakt så har det blivit fel, då har man haft i för mycket mjöl.
Portioner 1 limpa

Utrustning

  • Gjutjärnsgryta går bra utan också, brödet får dock ett annat mörkare utseende

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl gärna special
  • 4 dl varmt vatten 41 grader
  • 2 tsk salt
  • 1/4 tsk torrjäst
  • Olivolja

Instruktioner

  • Blanda samman alla ingredienser i en skål, rör om tills klumparna försvunnit. Degen bör vara mellan 24 till 26 grader. Ringla över olivolja och lägg på plastfolie. Välj gärna en skål som är rymlig. Låt jäsa över natten i rumstemperatur.
  • Sätt ugnen på 225 grader och ställ in den tomma gjutjärnsgrytan med locket på i 30 minuter. Det går bra att göra detta utan gjutjärnet men brödet får en annan form och ett annat utseende. Då behövs inte 30 minuters förvärmning.
  • Häll ner den jästa degen på ett mjölat bord. Vik in kanterna från sida till sida och forma sedan till en stor boll. Degen är kladdig så mjöla det gärna för att enklare kunna jobba med det. Skär ett snitta på toppen av brödet. Täck brödet med samma skål genom att lägga det upp och ner över brödet.
  • Lägg degen på ett bakplåtspapper och ta ut gjutjärnsgrytan ur ugnen. Lägg in brödet i grytan, lägg på locket och ställ in det i ugnen i 30 minuter. Ta därefter bort locket och låt stå ytterligare 10-15 minuter, tills den fått en fin färg. Sen är den färdig! 🙂
Tips! Snitta brödet för att ångan ska kunna avdunsta.
Efter 30 min i ugnen med lock. Ta sedan bort locket!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Matilda
Matilda
1 år sedan

Funkar det lika bra med en lergryta tror du?

Susanne
Susanne
1 år sedan

Jag har en oval stor gjutjärnsgryta, går det att göra dubbel sats till denna eller kanske 1,5 gånger receptet? Ändras gräddningstiden i så fall?

Sabina
Sabina
1 år sedan

Hur vet/gör man när degen ska vara mellan 24-26 grader. Aldrig hört talas om tidigare.

sofie
sofie
3 månader sedan

Jag har en gjutjärnsgryta med glaslock från skepshult, står att locket klarar 200grader i ugn! måste man använda locket eller finns det något annat man kan använda istället?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x