Sesamkyckling, vilken grej! Så gott och enkelt att göra hemma. Det blir krispigt, sött och lite syrligt. Som en sötsursås! Prova!
sesamkyckling
Ingredienser
- 500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
- 5 finhackad vitlöksklyftor (spara 1 till såsen)
- 2 tsk soja
- 1/2 tsk salt
- 1 krm bikarbonat
- 2 msk majsstärkelse eller potatismjöl
- svartpeppar efter smak
Sås:
- 1/2 dl farinsocker
- 2.5 msk soja
- 3 msk vatten
- 2.5 msk ketchup
- 2 msk svart risvinäger även kallad chinkiangvinäger, eller valfri vinäger
- 3 msk honung
- 2 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
- 2 msk rostade sesamfrön
Att doppa i:
- majsstärkelse/potatismjöl
Toppa med:
- salladslök
- chiliflakes
Instruktioner
- Börja med att hacka kycklingen i bitar. Marinera kycklingen i soja, vitlök, svartpeppar, bikarbonat, salt, ägg och majsstärkelse eller potatismjöl. Låt stå täckt i kylen i 30 minuter.
- Fyll en matlåda med majsstärkelse och lägg in några kycklingbitar, skaka matlådan och upprepa metoden tills allt är täckt. Fritera kycklingen i omgångar (temperaturen på oljan påverkas om man har i för mycket samtidigt) på 180 grader, tills den får en fin gyllene yta, ta ut det, fritera nästa mängd och när första rundan är klar så är det dags att dubbelfritera kycklingen. Den här gången får den en mer gyllenbrun ton. Ställ åt sidan.
- Blanda allt till såsen i en skål förutom majsstärkelsen. + vatten och sesamfröna. Stek vitlöken och häll sedan ner såsen. Blanda samman majsstärkelse och vatten i ett glass, sänk temperaturen och häll ner blandningen. Rör runt hela tiden tills såsen börjar tjockna. Ha i kycklingen och sesamfröna, rör runt och servera med ris! Toppa med salladslök och chiliflakes.
Ägg?
Ska precis prova receptet, men ni har glömt skriva ägg i listan. Hur många ägg?