Kycklingcashew på 20 min

Det här är en favoriträtt som jag ofta beställer i thailändska restauranger (Pad Mhed Mamuang). Jag måste dock säga att den som görs hemma är godare, enligt mig! Hemma kan du välja valfri mängd, valfria grönsaker och hetta i maten. Älskar! Om du gillar snabba rätter så kan du se fler här i min kategori ”mat på minuten”!

kycklingcashew
Förbered alla ingredienser innan du börjar woka. Eftersom att det går väldigt fort när man väl börjat.

Tips! Du kan göra din kycklingcashew med andra grönsaker också. Det är bara att ta det som finns i kylen. Det autentiska är dock paprika i olika färger! Även torkad chili är gott i, men har man chiliflakes hemma så går det bra också.

Kycklingcashew

Ingredienser

  • 400 g kycklingfilé eller tofu* se anteckning nedan
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • vitpeppar efter smak

Wok

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 4 salladslökar den gröna delen
  • 2 dl cashew (naturella)

Sås (se foton på såserna nedan)

  • 1/2 dl ljus soja thailändsk "thin soy sauce"
  • 2 msk ostronsås
  • 1.5 msk svart soja thailändsk "black soy sauce"
  • 2 tsk thailändsk chilipasta (Nam Prik Pao)
  • chiliflakes valfritt (efter smak)
  • 1/2 dl vatten

Instruktioner

  • Förberedd allt innan du börjar woka, eftersom att det går väldigt fort. Börja med att hacka kycklingen i tunna bitar. Lägg de i en skål tillsammans med majsstärkelse och vitpeppar, blanda runt.
  • Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
  • Hacka löken, paprikan och salladslöken i lite större bitar. Finhacka vitlöken.
  • Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna/wokpanna och stek cashewnötterna tills de får en gyllenefärg. Ta ut de (utan att få med all olja) och stek därefter kycklingen. Häll i mer olja om det behövs. Stek kycklingen tills den får en fin yta. Ta ut kycklingen.
  • Woka vitlöken och paprikan i 1 minu. Ha i kycklingen och såsen, rör runt och tillsätt cashewnötterna och salladslöken. Servera med ris!
Här är såserna jag använder mig av. Finns i asiatiska matbutiker!

Vegansk/vegetariskt alternativ

Om du använder tofu istället så rekommenderar jag samma procedur som kycklingen men börja med att pressa ut vätskan ur tofun genom att lägga något tungt på det i cirka 30 min. Alternativt köp en färdigmarinerad eller riterad tofu. 

Ostronsåsen kan du ersätta med mushroom vegetarian stir fry sauce som finns i asiatiska matbutiker och skippa thai chilipastan (innehåller räkor). Smaka av med socker ifall det behövs!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x