Bakad brie med honung, timjan och chili

Brie är så gott som det är, men brie bakad i ugn är något helt annat! På ett bra sätt alltså. Om du inte testat så tycker jag absolut att det är dags! Den är härligt krämig och får alla att samlas runt bordet. Det tar liksom brieosten till nästa nivå.

bakad brie
Bakad brie är så gott när den är varm! Smält ost är oslagbart.
bakad brie

Tips för att lyckas med bakad brie i ugnen

  1. Se till att öppna förpackningen försiktigt. Om det bildas något jack i sidorna så kan osten smälta ur.
  2. Olika sorters brie får olika resultat. En krämigare brie kommer leda till en mer smält ost medan en som är mer fast kommer vara lagom smält (enligt mig, men det är en smaksak).
  3. Använd bakplåtspapper under så att det är enklare att flytta brieosten till brickan.
  4. Servera den direkt med hårdare bröd (alltså stabilare bröd då kex kan gå av i mitten), tex crostinis.
  5. Låt den inte stå längre än vad den behöver i ugnen, 10-15 minuter räcker gott och väl.

Bakad brie med honung, timjan och chili

Ingredienser

  • 1 baguette gärna surdegsbaguette
  • olivolja
  • flingsalt
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • brieost
  • honung
  • chiliflakes
  • timjan

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp baguetten i bitar och lägg de på en plåt. Ringla över olivolja och ha på flingsalt. Låt stå i ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut de ur ugnen, låt svalna en stund och gnid dem med vitlöksklyftorna.
  • Snitta brieosten och ringla över honung. Krydda med timjan och chiliflakes. Skjutsa in i ugnen i cirka 10-15 minuter och servera varm.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x