Allt jag vill äta just nu är värmande gratänger. Så fort hösten är på ingång då ska det vara krämigt, värmande och smakrikt. Precis som denna laxgratäng! Så god. Grönsakerna går att variera. Ärtor hade varit toppen i denna gratäng.
Laxgratäng med västerbottensost och räkor funkar toppen till vardags eller helg!
Laxgratäng med västerbottensost och räkor
Ingredienser
- 500 g laxfilé 4 x 125 g
- 1 färsk broccoli
Kryddor
- citronpeppar
- lökpulver
- vitlökspulver
- paprikapulver
- salt
Sås
- 3 dl grädde
- 2 dl creme fraiches
- 1-2 vitlöksklyftor rivna
- 1 tärning fiskbuljong
- 1 dl dill
- salt tänk på att osten innehåller mycket sälta, så salta försiktigt! 🙂
Toppa med innan gräddning
- 2-3 dl västerbottensost
Toppa med eftergräddning
- handskalade räkor
- dill
- citron
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme)
- Lägg laxen i en form tillsammans med broccolin eller andra grönsaker som du gillar
- Krydda laxfiléerna med ett lager citronpeppar. Krydda sedan efter smak med lökpulver, vitlökspulver och paprikapulver. Smaka av med salt. Tänk på att osten som vi toppar med i slutet innehåller mycket sälta, så salta försiktigt! 🙂
Sås
- Blanda creme fraiche, grädde och riven vitlök i en kastrull. Värm upp och smula ner fiskbuljong. Avsluta med dill och salt. Häll ner såsen i formen.
- Toppa med västerbottensost och skjutsa in i ugnen i cirka 20 min.
- Avsluta med att toppa det med räkor så att de hinner bli varma av laxen, hackad dill och citronskivor. NJUT! 🙂
Om du gillar laxrätter så kommer du älska min laxpasta!