Pumpasoppa

Den här pumpasoppan görs på butternutpumpan och har du inte testat så har du verkligen missat något. Så här förklarar chatGPT smaken på butternutpumpan: ”butternutpumpa har en mild, söt och nötaktig smak som påminner lite om en blandning mellan morot, sötpotatis och mild hasselnöt. När den tillagas blir den ännu sötare och får en mjuk, smörig konsistens därav namnet butternut”. Och jag håller verkligen med!

pumpasoppa

Pumpasoppa

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa
  • 250 g tomater
  • 2 lökar valfri lök
  • 2 morötter
  • 1 vitlökshuvud
  • olivolja

Kryddor

  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk curry
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • cayennepeppar efter smak
  • salt
  • peppar

soppa

  • 2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • smaka av med salt/peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme)
  • Dela pumpan i mitten och ta ut kärnorna. Skala och dela löken i två. Skala morötterna. Skär av huvudet på vitlöken. Lägg allt på en plåt tillsammans med tomaterna. Lägg vitlöken i aluminiumfolie.
  • Ringla på olivolja på alla grönsaker. Krydda vitlöken med salt och peppar. PÅ resterande grönsaker kan du ha gurkmeja, torkad timjan, curry, paprikapulver, cayennepeppar, salt och peppar. Skjutsa in i ugnen i 1 timme.
  • Gröp ur pumpan med en sked och lägg i en kastrull. Pressa ut vitlöken och ha i resterande grönsaker/rotfrukter i kastrullen. Häll ner kokande vatten och mixa till en slät puré. Sätt på medelvärme och lägg i buljongerna och grädden. Låt sjuda i 5-10 minuter.
  • Smaka av soppan, tillsätt mera kryddor om så önskas och servera med en varm macka!

Om du gillar soppor så kanske du även älskar denna tomatsoppa!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x