Saffranskladdkaka med vit chokladcheeesecake och hallon

Saffranskladdkaka är ju väldigt gott som det är, men vill man göra det snäppet godare så är cheesecake pricken över i:et. Det blir en fräsch men ändå söt balans. Om man vill kan man ha i citron, jag föredrog det men jag älskar också syra i bakverk.

Saffranskladdkaka med cheesecake

Ingredienser

Saffranskladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 0.5 g saffran
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • nypa salt

Cheesecake

  • 200 g färskost
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron zest enbart (valfritt)

Toppa med

  • färska hallon

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält smöret och tillsätt saffranet. Låt smöret svalna.
  • Blanda smöret, strösocker och ägg i en skål. Rör försiktigt ner vetemjöl, vaniljsocker och salt.
  • Häll ner smeten i en form på 20 cm med bakplåtspapper under. Låt stå i ugnen i 20-25 min. Jag gillar mina kladdkakor kladdiga men mer åt det fasta hållet, än åt det rinniga. Kladdkakan är godast dagen efter när den fått vila täckt i kylskåpet.

Vit chokladcheesecake

  • När kladdkakan svalnat helt är det dags att göra cheesecaken. Smält den vita chokladen efter ett vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna helt.
  • Vispa färskost och vaniljsocker fluffigt. Häll i vit choklad och fortsätt vispa. Blanda nere florsocker och rör försiktigt runt tills det precis blandats.
  • Vispa grädden till hårda toppar (var noggrann här så att det inte rinner sen). Vänd ner i färskosten och avsluta med att ha i citronzest. Smaka av, det syrliga bryter av mot det söta. Spritsa eller bre över cheesecakene på kladdkakan och toppa med färska hallon. Låt stå täckt kylen till dagen efter eller servera efter 3 timmar.

Nu när du ändå är inne på saffransspåret så tycker jag att du ska testa saffransmunkar med vaniljfyllning eller saffransglass.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Nori
Nori
10 månader sedan

Om man vill göra denna glutenfri, hur gör man då? Tack för ett bra recept sla testa denna ❤️

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x