Saffransmunkar med vaniljfyllning

Dessa saffransmunkar smakar som vad jag tror fluffiga moln skulle smaka som, om de innehöll saffran. De är mjuka, fluffiga och otroligt goda! Vaniljkrämen är toppen över i:et men såklart inget måste. Perfekt julfika! Lovar att alla kommer slicka fingrarna efter att ha ätit klart dessa!

Tips för att få till de perfekta saffransmunkarna

  1. Temperaturen kan skilja sig i varje hem, speciellt under sommaren och vintern. Detta innebär att degen kan behöva olika jäsningstider beroende på årstid.
  2. Du vet att munken jäst klart när den dubblat sig i storlek, mina blir cirka 9 cm stora. Du kan även trycka på munkarna och om hålet inte går upp igen, så har den jäst klart. Du kan även testa att fritera en munk och om den får en ring runt sig efter friteringen så har munken jäst färdigt.
  3. Fritera inte munken på för hög värme, då kan insidan bli till deg. Munken kan även bli degig i mitten om den inte jäst klart.
Den ljusa ringen runt munken innebär att munken jäst klart och kommer att vara mjuk och fluffig! Om du inte får detta så ska du låta munkarna fortsätta jäsa.

Saffransmunkar med vaniljfyllning

Ingredienser

  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 1 g saffran
  • 2 ägg rumstemperatur
  • 500 g vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör rumstemperatur
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt

vaniljfyllning

    Instruktioner

    • Värm mjölken så att den når 37 grader och är fingervarm. Om mjölken blir för varm så dör jästen och degen kommer inte att jäsa. Smula ner jästen och blanda ner saffranet. Knäck sedan i två ägg, fortsätt blanda.
    • Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och rumstempererat smör i bunke/bakmaskin. Rör runt för hand eller använd en bakmaskin. Sätt bakmaskinen på medeltempo och häll sedan ner mjölkblandningen, lite i taget. Fortsätt tills allt blandats samman. Blanda till sist ner saltet. Täck bunken och låt degen vila i 30 minuter.
    • Nu kan du börja göra din vaniljkräm (se receptet i länken nedan)
    • Fortsätt sedan blanda degen i bakmaskinen i 10-15 minuter till, eller tills degen klarat glutentestet. Forma degen till en boll och lägg den i en inoljad bunke, täck den och låt den jäsa i 1 timme. Välj en plats som är varm och undvik att ställa bunken vid ett fönster om det är kallt där.
    • Mjöla bordet lite lätt och tippa ner degen. Dela upp degen så att varje munk väger runt 65 gram. Forma handen till ett C och snurra degen så att det formas till en fin boll. Detta kallas för rundrivning. Lägg munkarna på ett bakplåtspapper, pensla de lite lätt med olja, platta till munken försiktigt med handen, täck med plastfolie och en duk. Låt den jäsa ytterligare 1 timme, eller tills munken dubblat i storlek (mina blir cirka 9 cm stora).
    • Klipp bakplåtspappret runt munken så att du enkelt kan lägga ner de i oljan. Fritera munkarna på 165-170 grader i ett par minuter på vardera sida. En munk är färdigjäst när det bildas en vit ring runt den under friteringen. Tänk på att oljan inte får överstiga 170 grader, då blir utsidan klar medan insidan är deg.
    • Gör ett hål, doppa i strösocker och när de svalnat kan du fylla de med vaniljkräm.

    Recept på vaniljkrämen hittar du här. Här hittar du även klipp på när jag gör dessa saffransmunkar.

    Författare: Helan Shabani

    Du kanske också gillar...

    Prenumerera
    Notis om
    guest
    2 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rebecca
    Rebecca
    1 år sedan

    Så smidiga att göra och bra beskrivet. Riktigt goda, måste bara träna på friteringen. Hur förvarar du dem när dem är klara?

    Arvid
    Arvid
    1 år sedan

    Hur många munkar får man, på ett ungefär, på den mängd som står skrivet i receptet?

    2
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x