Vaniljkräm är något utav det godaste som finns. Jag hade gärna bara ätit upp det med en sked och så hade jag varit nöjd så. Det går dock att göra en massa med vaniljkräm. Bland annat kan man ha det i. tårtor, pajer och i munkar. Möjligheterna är oändliga! Har kan du också justera sötman efter smak.
Vaniljkräm
Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång alt 1 krm vaniljpulver/1 msk vaniljsocker
- 6 äggulor
- 1.5 dl strösocker
- 1/2 dl majsstärkelse
- 1 msk smör kall smör
Instruktioner
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med hjälp av en kniv och ha i både vaniljstång och frön i kastrullen. Låt sjuda på medelvärme tills det precis börjar koka.
- Vispa under tiden ihop äggulor och strösocker tills det blir ljust och tjocknar. Tillsätt majsstärkelse och få bort alla klumpar. Häll ner 1 dl av mjölken från kastrullen i en tunn stråle och rör hela tiden om. Häll ner resten av den varma mjölken och sedan tillbaka i kastrullen genom en sil.
- Koka upp vaniljkrämen tills den börjar tjockna, under konstant omrörning. Häll ner det i en skå och lägg i smöret. Blanda runt och låt svalna. Lägg plastfolie direkt på vaniljkrämen så att det inte bildas en hinna och låt svalna helt i kylskåpet. Gör detta minst 1-2 timmar innan du ska använda det.
Här hitta du recept på saffransmunkar som går att fylla med denna vaniljkräm.