Leche flan

Det finns många varianter på denna fantastiska dessert och görs olika i olika kulturer. Det här är den filippinska varianten, dock utan den filippinska formen och just denna görs i ugn. Den är krämig, len och otroligt god. Tänk en riktigt krämig creme brulée!

Leche flan är en storfavorit! Förutom att den är god så går den även att göra i god tid innan servering. Det är alltid ett plus!
leche flan

Leche flan

Ingredienser

Karamelliserad socker

  • 1.5 dl strösocker
  • 3 msk vatten

Flan

  • 10 äggulor (stora ägg)
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk 397 g
  • 1 burk kondenserad mjölk (osötad) 410 g
  • en nypa salt
  • en nypa vaniljpulver alternativt 1 tsk vanilj arom/ 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Karamelliserad socker

  • Börja med att blanda strösocker och vatten i kastrull. Rör runt innan du lägger den på medelvärme. Rör inte under sjudandet. När sockret smält kan du sänka värmen och vänta tills sockret börjat få en mörkare färg. Det går snabbt här så ha koll hela tiden. Sockret kan annars brännas. När den fått en fin mörk gyllenefärg kan du (snabbt för att det annat stelnar) hälla det ner i en 20 cm form. Varmt socker är riktigt varmt så var försiktig 🙂

Leche Flan

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Separera äggulan från äggvitan och lägg den i en skål. Rör försiktigt runt äggulorna och tillsätt sötad kondenserad mjölk. Försök att undvika luftbubblor genom att röra runt försiktigt.
  • Häll ner den osötade kondenserade mjölken, lite salt och lite vaniljpulver.
  • Sila bort luftbubblorna genom att använda en annan skål. Gör detta två gånger och slutligen använder du silen igen för att hälla ner i formen. Ju mindre luft desto krämigare blir din leche flan!
  • Täck formen med ungsfolie, lägg det i en ungsplåt och fyll med varmt vatten. Heela vägen upp till leche flan-smeten. Låt stå i ugnen i 45-60 min. Den är färdig när den är lite wobblig i mitten men blivit fast runt sidorna. Ställ i kylen över natten eller minst 2 timmar. Låt stå i rumstemperatur en stund innan servering för att få en riktigt krämig leche flan.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x