Churros

Jag minns när jag lagade churros första gången på tiktok och märkte snabbt att – jag är inte den enda som älskar dessa. Mina är krispiga på utsidan och härligt mjuka på insidan. Jag har testat många sorter, med ägg, utan ägg, olika temperaturer, olika ratios men kommit fram till att det här är den bästa!

Att använda stjärntyll till churros

Att spritsa med en stjärntyll har inte bara med utseendet att göra, visst blir de finare men det har att göra med friteringen. Om du spritsar utan stjärntyll så finns det en risk att degen exploderar. Värmen har ingenstans att ta vägen och trycket blir för högt om det inte finns jack i degen. Till skillnad från när man använder en stjärntyll så sprider sig värmen ut på ett annat sätt. Ibland är det inte fel på degen, testa använda en stjärntyll om det inte gått bra tidigare.

Churros

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 25 g smör
 • 1 msk strösocker
 • 1/2 tsk salt
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 stort ägg

Att doppa i

 • strösocker och kanel valfritt

Instruktioner

 • Koka ihop vatten, smör, strösocker och salt i en stor tjockbottnad kastrull. Dra bort kastrullen från kokplattan när vattnet börjat koka.
 • Blanda ner vetemjöl och rör runt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör runt tills det bildats en hinna i botten av kastrullen och degen formats till en boll.
 • Ställ bort kastrullen och låt degen svalna genom att platta till degen. Vänta i 5 minuter och vispa sedan degen i 1 minut. Knäck i ett ägg och fortsätt vispa. Var försiktig så att degen inte fastnar i vispen. Det går bra att blanda runt med en sked också. Se bara till så att degen blivit jämn och fin. Den här degen kallas för choux!
 • Fyll en spritspåse (använd gärna två stycken om du använder engångsspritsar) med degen och se till att du har en stjärntyll (har skrivit mer om detta ovan). Fyll en kastrull med frityrolja och låt den nå 175-180 grader. Du kan välja att spritsa degen direkt i oljan och klippa av den med en sax. Men vill du däremot vara på den säkra sidan så kan man spritsa på bakplåtspapper. Klipp av bakplåtspappret och släng ner degen och bakplåtspappret tillsammans i oljan. Plocka sedan ut bakplåtspappret. Fritera några churros i taget och tills de får en fin yta. Insidan ska vara krispig och utsidan ska vara mjuk men tillagad!
 • Låt churrosen rinna av på hushållspapper och rulla de sedan i kanel och socker. Servera med valfri smält choklad!

Tips vid fritering!

 1. Vidta alla försiktighets åtgärder när du ska fritera. Om du är ett barn så kan det vara bra att be en vuxen om hjälp. Olja kan brinna och man kan skada sig rejält.
 2. Börjar oljan brinna så ska man inte släcka elden med vatten, utan man måste kväva elden med ett lock. Se till att alltid ha ett lock bredvid.
 3. Använd alltid en termometer när du friterar, speciellt om du är nybörjare.
 4. Fritera aldrig för mycket åt gången för då sjunker temperaturen och det påverkar maten/bakelsen.
 5. Vätska i oljan gör att det kan skvätta varm olja, se till att alltid ha torra verktyg i oljan.
 6. Använd frityrolja vid fritering som är neutral i smaken.

Här hittar du recept på churrostortillas! Här finns video på de!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x