Seg och mjuk smörkola mmm. Så gott! I den här bryner jag smöret vilket ger en mer karamellton i kolan. Du kan smaksätta den hur du vill. Polka, saffran, lakrits eller choklad är bara ett par exempel. Följer du detta recept så får du en kola som blir härligt seg och utan sockerkristaller.
Tips till dig som ska göra smörkola:
1. Använd en tjockbottnad kastrull. Välj en stor kastrull för att värmen ska kunna fördela sig jämnt.
2. Använd helst en termometer. Kulprovet fungerar också men ju högre temperaturen blir desto lättare är det för temperaturen att skena iväg. Då kan det bli svårt att hinna med kulprovet.
3. Rör runt då och då, men inte för mycket. Man vill inte att sockret bränns i botten av kastrullen samtidigt som man vill undvika att sockret kristalliserar sig. Knäcken kan bli grynig.
4. Koka upp vatten i kastrullen och rör om när du vill rengöra den, så försvinner allt.
5. Undvik att dubbla satsen. När du dubblar satsen tar det längre tid att värma massan jämnt.

Brynt smörkola med saffran
Ingredienser
- 75 g smör
- 3 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 1.5 dl ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk glykossirap finns att i bakhyllan, gör sån skillnad på kolan men går att skippa.
- 1 g saffran
- en nypa salt
Toppa med:
- flingsalt
Instruktioner
- Börja med att bryna smöret i en stor och tjockbottnad kastrull på medeltemperatur under omrörning så att inget fastnar i botten. När det börjat bildas skum och luktar brynt smör kan du ha i vispgrädden, strösocker, ljus sirap, glykossirap, vaniljsocker, saffran och salt.
- Förbered en form på 20×18 cm. Jag använder gjut- och bakbalkar med bakplåtspapper under. Funkar även med en vanlig form. Smörkolan är riktigt varm så jag lägger formen på en ugnsplåt.
- Koka på medelhögvärme och rör runt lite då och då. Jag gillar min smörkola mellan 130-135 grader (fast men mjuk), vissa föredrar 125 grader (ganska mjuk). Tänk på att temperaturen sjunker varje gång man rör om den. Så fort den nått önskad temperatur häller du ner den i formen, toppar med flingsalt och låter den svalna i rumstemperatur.
- Sedan kan du skära den i bitar och slå in i bakplåtspapper eller snurra de om du vill.
Om du gillar dessa så kan du ta de till nästa nivå och göra snickersbräck!


Otroligt gott, tack för receptet!