Butter chicken

Jag älskar indisk mat och framförallt butter chicken eller Murgh Makhani som det heter. Det är en smakrik och krämig rätt. Rätten består av möra bitar kyckling, marinerade i kryddor och yoghurt. Den fantastiska såsen består av tomater, smör och grädde, är både djup och len, vilket skapar en underbar kontrast till den kryddiga kycklingen.

Tänk dig en saftig bit kyckling omfamnad av en krämig sås med en hint av sötma och lätt hetta. Butter Chicken är perfekt med vitlöksnaan eller fluffigt basmatiris. Denna rätt kommer bli en stående favorit hemma!

Butter chicken är så gott och kryddorna går att variera utifrån ens egna preferenser! Jag har förenklat mängden kryddor i detta recept och valt lättillgängliga kryddor.
Butter chicken

Butter chicken

Ingredienser

Kycklingen

  • 600 g kycklinglårfilé eller bröstfilé
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1/2 citron saften ur en halv citron
  • 1 tsk garam masala
  • 2 tsk chilipulver gärna kashmiri chilipulver, går att ersätta med chilipulver eller paprikapulver
  • 1 tsk riven vitlök
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 msk olja
  • salt

Sås

  • 1 röd lök eller gul lök
  • 1 msk riven vitlök
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk malen koriander valfritt
  • 1 tsk garam masala
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver gärna kashmiri chilipulver, går att ersätta med chilipulver eller paprikapulver
  • 390 g krossad tomat
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 dl vatten
  • 1-2 msk strösocker
  • 2 msk smör

Instruktioner

Kycklingen

  • Börja med att hacka kycklingen i bitar och marinera med grekisk yoghurt, alla kryddor, riven ingefära, riven vitlök, olja och salt. Ställ i kylen i en timme eller över natten.
  • Stek kycklingen i olja till cirka 80% och ställ sedan åt sidan. Den ska fortsätta kokas i såsen

Sås

  • Hetta upp olja (eller ghee) i en stekpanna, stek löken tillsammans med ingefäran, vitlöken och kryddorna. 
  • Häll ner krossad tomat, 2 dl vatten för en krämigare butter chicken (tillsätt ytterligare 1 dl om du vill ha den mer såsig), cashewnötter och låt det koka upp i cirka 10 minuter under lock.
  • Häll därefter i vispgrädden och använd en stavmixer eller en blender för att mixa såsen slät. Tänk på att det kan "explodera" om man värmer för varm sås i blender.
  • Häll tillbaka såsen och späd ut med 1 dl vatten (eller mer ifall du önskar det). Lägg tillbaka kycklingen. Avsluta med att ha i smöret och smaka av med salt samt strösocker. Om du gillar hetta kan du tillsätta chiliflakes!
  • Servera med ris och vitlöksnaan!

Om du inte har tid att göra vitlöksnaan så kan du göra mitt snabba och enkla vitlöksbröd som görs på bakpulver.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x