Kalljästa frallor på 6 ingredienser

Otroligt snabba och enkla kalljästa frallor med rågsikt i.

Ibland är det verkligen till ens fördel att inte alltid orka stå så länge i köket.. för då letar man efter de snabba och enkla vägarna. Hur trevligt är det inte att få vakna till doften av nybakat på morgonen? Utan att ha ansträngt sig särskilt mycket? DRÖM!

kalljästa frallor
Mumsiga kalljästa frallor. TIPS! Gillar man att ha på frön så kan man vispa upp ett ägg och pensla över det. Toppa med frön! SMAKLIG SPIS!

Kalljästa frallor

Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl (gärna special) 420 gram
  • 5 dl rågsikt 270 gram
  • 1 msk honung eller strösocker
  • 2 tsk salt
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 msk torrjäst

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i en rymlig skål. Rör runt med en slev och försök att få bort klumparna så gott det går. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen över natten (cirka 10 timmar).
  • Stjälp varsamt ut degen på ett mjölat bord och pudra över vetemjöl. Skär upp degen i cirka 12-14 bitar och lägg de på en plåt. Du behöver inte bry dig om formen på degen! Det är helt okej att de ser olika ut, det kommer komma ut superfina frallor ändå 🙂
  • Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen stå ute i rumstemperatur tills ugnen blivit varm. Skjutsa in de i mitten av ugnen och låt stå i cirka 20 min, eller tills bröden fått en fin yta.

Dessa kalljästa frallor jäser en gång.. eller kanske två med tanke på att de får vila en stund medan ugnen blir varm. Visserligen tar det inte en halvtimme för ugnen att bli varm men de hinner ändå bli rumsvarma under tiden!

Det går bra att skippa vetemjöl special och köra på vanligt vetemjöl. Skillnaden är dock att vetemjöl special innehåller mer protein än vanligt vetemjöl vilket ger en seg och elastisk deg. Proteinet binder mer vätska och bidrar till mer gluten. Alltså blir degen luftigare!

Ett annat tips är att ställa en värmetålig skål eller form i ugnen med vatten i för att låta frallorna få en ännu krispigare yta.

Förvaring

Jag förvarar mina frallor förslutna i en påse efter att de svalnat. De håller i cirka tre dagar men fungerar såklart utmärkt att frysa in, ifall man vill att de ska hålla längre. Jag älskar tex att dela bröden så att jag enkelt kan ta ut de, bre över vitlökssmör, toppa med ost och skjutsa in de i ugnen. Så har jag vitlöksbröd på nolltid.

Fler recept

Gillar ni snabba recept på bröd så finns även denna (sk artisan bröd) som är knådfritt! Här är ett klipp på det brödet.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x