Det här är en favoriträtt som jag ofta beställer i thailändska restauranger (Pad Mhed Mamuang). Jag måste dock säga att den som görs hemma är godare, enligt mig! Hemma kan du välja valfri mängd, valfria grönsaker och hetta i maten. Älskar! Om du gillar snabba rätter så kan du se fler här i min kategori ”mat på minuten”!
Tips! Du kan göra din kycklingcashew med andra grönsaker också. Det är bara att ta det som finns i kylen. Det autentiska är dock paprika i olika färger! Även torkad chili är gott i, men har man chiliflakes hemma så går det bra också.
Kycklingcashew
Ingredienser
- 400 g kycklingfilé eller tofu* se anteckning nedan
- 1/2 dl majsstärkelse
- vitpeppar efter smak
Wok
- 4 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 4 salladslökar den gröna delen
- 2 dl cashew (naturella)
Sås (se foton på såserna nedan)
- 1/2 dl ljus soja thailändsk "thin soy sauce"
- 2 msk ostronsås
- 1.5 msk svart soja thailändsk "black soy sauce"
- 2 tsk thailändsk chilipasta (Nam Prik Pao)
- chiliflakes valfritt (efter smak)
- 1/2 dl vatten
Instruktioner
- Förberedd allt innan du börjar woka, eftersom att det går väldigt fort. Börja med att hacka kycklingen i tunna bitar. Lägg de i en skål tillsammans med majsstärkelse och vitpeppar, blanda runt.
- Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
- Hacka löken, paprikan och salladslöken i lite större bitar. Finhacka vitlöken.
- Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna/wokpanna och stek cashewnötterna tills de får en gyllenefärg. Ta ut de (utan att få med all olja) och stek därefter kycklingen. Häll i mer olja om det behövs. Stek kycklingen tills den får en fin yta. Ta ut kycklingen.
- Woka vitlöken och paprikan i 1 minu. Ha i kycklingen och såsen, rör runt och tillsätt cashewnötterna och salladslöken. Servera med ris!
Vegansk/vegetariskt alternativ
Om du använder tofu istället så rekommenderar jag samma procedur som kycklingen men börja med att pressa ut vätskan ur tofun genom att lägga något tungt på det i cirka 30 min. Alternativt köp en färdigmarinerad eller riterad tofu.
Ostronsåsen kan du ersätta med mushroom vegetarian stir fry sauce som finns i asiatiska matbutiker och skippa thai chilipastan (innehåller räkor). Smaka av med socker ifall det behövs!