Det här Mac and cheese receptet är verkligen en dröm för smaklökarna. En väldigt lyxig och festlig maträtt enligt mig. Den är ostig, krämig och fungerar som en perfekt huvudrätt eller sidorätt.
Receptet är lakto-vegetariskt och räcker till cirka 4 portioner!
Mac & cheese
Ingredienser
- 200 gram makaroner
- 1 msk olivolja
- 2 msk vetemjöl
- 2,5 dl mjölk
- 25 gram smör
- 1 dl grädde
- 3 dl cheddar
- 2 dl gruyère
- 1 dl panko
- 1/2 dl riven parmesan
- 1,5 msk smält smör
- 1/2 tsk paprikapulver
- Peppar och salt
Instruktioner
- Riv cheddar och gruyère. Lägg de i en separat skål. Smöra en form.
- Koka makaronerna al dente. Häll ut vattnet och ringla över olivolja. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll i 25 gram smör i en tjockbottnad kastrull. När smöret smält är det dags att hälla i vetemjölet. Rör om hela tiden. Blandningen ska vara klumpfri, få en gyllene färg och börja bubbla.
- Häll sedan försiktigt ner grädden och mjölken, lite i taget. och rör om i några minuter tills den är klumpfri och börjar bubbla.
- Blanda ner osten lite i taget och rör återigen om tills den blir klumpfri. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner de kalla makaronerna och se till så att allt blandas jämt.
- Häll ner pastan i en form.
- Smält 1,5 msk smör. Blanda smöret med panko, parmesan och paprikapulver i en skål. Toppa mac and cheesen jämt med pankoblandningen.
- Ställ in i ugnen i 30 minuter. Om formen är för högt upp i ugnen så bränns toppen. Lägg den lite längre ner och ha lite koll så att det inte bränns.