Saffranscookies med hallon, vit choklad och cheesecakefyllning

Här kommer ett härligt recept på mina saffranscookies. Perfekt för julen eller när du vill lyxa till det med något extra. Den söta vit chokladen och syrliga hallonen gifter sig fantastiskt med den krämiga cheesecakefyllningen, medan saffranet ger en underbar värme och doft. En smakexplosion i varje tugga – enkel att göra men med wow-faktor! Testa själv och bjud in till en riktigt god stund.

saffranscookies
saffranscookies
Saffranscookies med hallon, vit choklad och cheesecakefyllning är en drömkombo under julen!

Portioner 12 cookies

Ingredienser

Cheesecakefyllning

  • 150 g färskost
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Cookies

  • 150 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 dl ljust muscovadorörsocker går bra med farinsocker men har en starkare smak jämfört med ljust muscovadorörsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • 200 g vit choklad spara lite för att toppa cookisen med
  • 1.5 dl frysta hallon går bra att använda färska

Instruktioner

Chesecakefyllning

  • Blanda färskost, florsocker och vaniljsocker tills det precis blandats till en jämn smet. Lägg 12 klickar på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen i minst 1 timme. Se till att de är riktigt kalla innan du börjar göra cookiedegen.

Cookies

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält smöret och tillsätt saffran. Låt svalna.
  • Blanda ihop saffranssmöret, strösocker och ljust muscovadorörsocker. När du skopar upp ljust muscovadorörsocker så ska du pressa ner med handen mot decilitermåttet så att muscovadorörsockret pressas.
  • Knäck i ett ägg och fortsätt blanda till en jämn smet.
  • Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat och en nypa salt. Blanda tills du nästan har en jämn smet (för att undvika att blanda för mycket). Häll ner hackad vit choklad och frysta hallon. Blanda försiktigt så att hallonen inte mosas. Tänk på att arbeta snabbt här för annars smälter hallonen och det bidrar till överflödig vätska i kakdegen. Se tips nedan!
  • Skopa upp kakdeg och lägg i handen, gör ett hål i mitten och fyll med en fryst cheesecakebit. Ta ut några cheesecakebitar i taget så att de inte hinner smälta medan du rullar kakdegen. Se till att stänga alla kanter så att inget åker ut under gräddning. Det kan bli lite kladdigt men blir toppen ändå! 🙂
  • Skjutsa in cookies i ugnen i cirka 14 minuter. Viktigt att du låter kakan svalna helt annars går den isär när du lyfter den. Jag tycker dessa är godast kylskåpskalla men de är också goda svalna. NJUT!
Min kakdeg blir kladdig, vad gör jag för fel?

Det blir lite kladdigt. När du har i frysta hallon så smälter hallonen tillslut. Ett tips är att undvik att mosa hallonen när du blandar runt de i kakdegen. Förslagsvis att du skippar att ha i hallonen och istället lägger i några i taget när du formar de till bollar. Då har du mer tid och hallonen hinner inte smälta.

Min kakdeg blir lös/torr, varför då?

Här är det viktigt att du skopar vetemjölet ordentligt. Lufta vetemjölet med en gaffel så det inte är kompakt. Skopa upp med decilitermått och släta bort det översta lagret med en kniv så det är jämt med decilitermåttet. Har du för mycket så blir kakdegen torr, har du för lite så kan det bli löst.

Varför blev mina kakor gröna?

Det är inte alltid det händer, men ibland kan bär med mycket syra tillsammans med bikarbonat skapa en kemisk reaktion och på så sätt påverka färgen.

Omdu ändå bakar med saffran så kanske du blir sugen på att göra en saffranskladdkaka med vit choklad? 🙂

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x