Pad thai – snabbt och enkelt!

Pad thai är så kärt! Jag gjorde mitt bästa för att få den så autentisk som möjligt, men vill man ha den ännu mer autentisk så har man även i finhackad picklad rättika, en annan typ av gräslök (garlic chives) och fast tofu. Oftast är det tofu och räkor i pad thaien. Med reservation för att jag kan ha missat några ingredienser! Pad thai verkar göras på många olika sätt. Soja är dessutom inte en självklar ingrediens, och inte heller ostronsås. Kan vara intressant att veta, men som många andra rätter så förändras den med tiden efter smak och tycke!

pad thai
Pad thaien jag är van vid, som jag brukar beställa på resturang, brukar vara mycket sötare. Jag föredrar dock den mindre söt. Denna rätt kräver få ingredienser och det går fort att laga. Här ett klipp på hur det tillagas!

Pad thai

Ingredienser

  • 100 g risnudlar
  • 250 g kyckling eller tofu/räkor
  • 4 salladslökar den gröna delen
  • 3 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • en stor näve böngroddar
  • 1 msk små torkade räkor valfritt
  • 3-4 ägg

Pad thaisås:

  • 3-4 msk tamarindpasta
  • 4 msk palmsocker eller strösocker/farinsocker* se anteckning nedan
  • 4 msk fisksås
  • 1/2 dl vatten
  • chiliflakes

Till servering

  • jordnötter
  • lime

Instruktioner

Förberedelse inför wok

  • Följ instruktionerna på baksidan av nudelpaketet. Jag blötlägger nudlarna i kallt vatten i cirka 15 minuter, häller ut vattnet och sedan har jag i kokat vatten i några enstaka minuter för att få den al dente.
  • Förbered allt innan du börjar woka, så fort det är är i gång så går det snabbt. Hacka kycklingen i tunna skivor så att det tillagas snabbt och jämnt. Hacka salladslöken, finhacka vitlöken och scharlottenlöken.
  • Palmsockret kan du skära av med en kniv så att du får rätt mängd. Till pad thaisåsen blandar du tamarindpasta, fisksås, vatten och chiliflakes. Smaka av! Här kan du välja att ha den syrligare, starkare eller sötare.

Wok

  • Hetta upp stekpannan och börja med att värma upp padthaisåsen med palmsockret så att sockret smälter. Häll det tillbaka i skålen, ställ åt sidan.
  • Olja stekpannan och stek kycklingen, ställ den åt sidan när den är genomstekt.
  • Stek därefter charlottenlöken och vitlöken i olja. Ha i torkade räkor (valfritt), ner med nudlarna, pad thaisåsen och rör försiktigt runt. Ha ner salladslök och böngroddar.
  • Putta nudlarna åt sidan och gör plats för att kunna steka äggen. Rör om äggen hela tiden och blanda det sedan försiktigt med nudlarna när de fått stekas ordentligt. Smaka av med salt. Servera med jordnötter och lime!
pad thai

Går det att ersätta palmsockret?*

Palmsockret går att byta ut mot farinsocker eller strösocker, men jag tycker de smakar helt olika. Palmsocker är mycket mildare i smaken och inte lika söt skulle jag säga, men har sett att alla använder olika.

Vart hittar jag palmsocker, torkade räkor och tamarindpasta?

Torkade räkor, palmsocker och tamarindpasta kan du enkelt hitta i asiatiska matbutiker. Vissa använda även färdig pad thaisås.

Om du gillar nudlar så rekommenderar jag dessa! Dock gjorde på vetenudlar men de görs på bara 10 min.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x