Jordgubbsmjölken räcker till ett stort glas eller två mindre glas. Jordgubbsboba räcker till betydligt fler och går att förvara i försluten påse i upp till 6 månader. Kokt boba ska serveras färska då det stelnar efter ett par timmar.
Jordgubbsmjölk med jordgubbsboba – 2 portioner
Jordgubbsmjölk med jordgubbsboba
Ingredienser
jordgubbsboba
- Cirka 80 gram jordgubbar
- 2 msk socker
- 2 msk vatten
- 2 dl + 3 msk tapiokamjöl
- majsstärkelse
Jordgubbsmjölk
- Mjölk alla sorter fungerar, även havre, mandel mm
- 15 jordgubbar
- 3 msk socker
Instruktioner
Jordgubbsboba
- Börja med att göra boban genom att hacka upp 80 gram jordgubbar i en skål. Mosa de och häll i socker och vatten. Mikra blandningen i en minut och låt svalna. Sila därefter för att få bort de stora bitarna.
- När blandingen svalnat är det dags att hälla i 3 msk tapiokamjöl och röra om. Ställ sedan in skålen i mikron och mikra det i cirka 15 sekunder, fyra gånger. Rör om var 15:e sekund. Det ska tjockna och bli kladdigt. Eftersom mikron kan skilja sig så kanske man får göra detta färre eller fler gånger.
- Blanda cirka 2 dl tapiokamjöl och knåda tills det blir en deg. Om degen fortfarande är kladdig kan det behövas mer tapiokamjöl. Forma små pärlor och rulla de i majsstärkelse. Koka upp en kastrull vatten vid sidan av på medelvärme och häll i pärlorna. Lägg på ett lock när pärlorna börjar kommer upp till ytan och låt koka i 20 minuter. Ställ sedan kastrullen åt sidan med locket på i ytterligare 20 minuter. Under tiden kan man göra jordgubbsmjölken.
- Lägg pärlorna i kallt vatten och låt de stå i cirka 20 sekunder. Sila pärlorna och späd ut med valfri sirap. Jag hade i agavesirap.
Jordgubbsmjölk
- Börja med att mosa 10 jordgubbar till jordgubbsmjölken och blanda med socker. Häll över allt i en kastrull och slå på medelvärme. Vänta tills det kokar och låt det fortsätta kokas i cirka 20 sekunder. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Hacka upp resterande 5 jordgubbar och blanda med mjölken.
- Häll först i boban i ett glas, sedan jordgubbspurén och sist mjölken.
Tror du jag kan göra med canderel istället för socker? Har inget socker hemma i. Mitt hus. Aldrig.