Har ni testat chokladen Fererro Rocher? Den är så god och jag älskar kombinationen av det knapriga från hasselnöten och det krämiga från chokladen. Så gott! Det smakar dessutom Nutella vilket alltid brukar gå hem!
Fererro cheesecake är så gott! Om man vill kan man även dekorera med grädde. Blir som en enklare tårta!
Fererro cheesecake
Ingredienser
Botten
- 14 digestivekex
- 1/2 dl hasselnötter
- 75 g smält smör
Fyllning
- 400 g färskost
- 1 dl nutella
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
Ganache
- 200 g mjölk choklad tex kinder
- 1 dl vispgrädde
Topping
- krossade hasselnötter + fererro rocher
Instruktioner
Botten
- Börja med att mixa kexen ordentligt tillsammans med hasselnötterna i en matberedare. Har du ingen matberedare så får du vara kreativ med en påse och kavel!
- Smält smöret och blanda med kexen. Pressa ner i en springform på 24 cm med bakplåtspapper under. Ställ in i frysen i 6 timmar.
Fyllning
- Vispa färskosten i en skål tillsammans med vaniljsocker och nutella. Tillsätt florsocker och rör försiktigt runt. Annars blir fyllningeen rinning.
- Vispa grädden till hårda toppar och vik ner det försiktigt och en mängd i taget i skålen med färskosten. Hårda topparna är viktiga för att cheesecaken inte ska smälta när den tinat och att vika in grädden för att man behåller luften i grädden. Så får du en fast och fluffig cheesecake! Häll ner fyllningen i springformen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i minst 6 timmar eller över natten* se anteckning nedan
Ganache och topping
- Lägg chokladen i en värmetålig skål tillsammans med vispgrädden. Värm upp i mikro på 560w i 30 sekunder, ta ut och rör runt ordentligt, ställ tillbaka i mikron i 30 sekunder till och rör runt igen tills allt blandats samman. Låt svalna lite och häll sedan över cheesecaken. Dekorera med krossade hasselnötter och fererro rocher.
Skillnaden mellan att att ställa cheesecake i kyl och frys
I frysen så håller den längre. Du kan tex göra cheesecaken flera veckor i förväg. Den får dessutom en annan konsistens (förutsatt att man inte låter den tina helt och hållet) och blir då mer fast. Min favorit! Nackdelen är dock att när den väl tinar så släpper den vätska och då blir det svårt att frysa ner den igen. I vissa fall går det inte heller att äta den dagen efter för att i kylen släpper den också vätska.
Cheesecake i kylen behöver längre tid för att bli fast och håller i några dagar i kylskåp. Den blir dock krämigare och går att servera direkt. Det är enligt mig en smaksak. När man ätit klart och det blir över så kan man frysa in den. Då håller den väldigt länge i frysen.
Om du gillar fererro cheesecake så kommer du att älska denna biscoff cheesecake och denna Oreo cheeesecake. På min instagram hittar du många fler tips!
Ska jag hälla på ganachen efter cheesecaken stått i frysen i 6 timmar och sen in i frysen igen så att ganachen stelnar?:) tacksam för snabbt svar