Mongolisk biff

En snabb googling på mongolisk biff och man får reda på att rätten har sitt ursprung i Taiwan. Intressant t tycker jag! Rätten är aromatisk och är ganska enkel av sig. Den kryddas inte särskilt mycket utan såserna står för den djupa smaken men även ingefäran, vitlöken och löken. Väldigt god rätt!

Mongolisk biff är så gott! Om man vill kan man även tillägga andra grönsaker, tex broccoli. Tips! Snåla inte på oljan när du steker köttet.
mongolisk biff
mongolisk biff

Mongolisk biff

Ingredienser

Kött och marinering

  • 500 g flankstek eller lövbiff
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 msk ljus soja
  • 1/2 msk mörk soja
  • vitpeppar efter smak

Grönsaker

  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 tsk riven ingefära
  • 5 salladslökar
  • 2-3 gul lökar

Sås

  • 1 msk ostronsås
  • 1/2 msk mörk soja
  • 1/2 msk ljus soja
  • 1 msk farinsocker eller strösocker/honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk kycklingbuljong
  • 1/2 msk chinkiang svart vinäger (byt ut mot annan vinäger)
  • chiliflakes
  • vitpeppar

Instruktioner

  • Börja med att skära köttet i tunna skivor. Blanda det med majsstärkelse, bikarbonat, soja och vitpeppar. Ställ det åt sidan och låt det marineras.
  • Under tiden kan du skära gul lök i tjockare strimlor och salladslöken i större bitar. Finhacka vitlöken och riv ingefäran. Ställ allt åt sidan.
  • Förbered såsen genom att blanda allt i en skål.
  • Häll rikligt med olja i en stekpanna eller wok. Stek köttet på hög värme. Rör inte köttet utan låt det få en stekyta på ena sidan, innan du vänder det. Lägg köttet åt sidan när det stekts klart.
  • I samma stekpanna fräser du vitlök och ingefära i 30 sekunder. Rör runt hela tiden för att inte bränna vitlöken. Ha löken och salladslöken. Stek i någon minut och ha därefter i köttet igen. Blanda ner såsen och blanda runt allt. Servera med jasminris och njut!

Receptet är inspirerat av både detta konto och detta! Bägge har fantastiska recept!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x