Smördegspaj med kallrökt lax och örter

Om du vill känna doften av svensk sommar så är receptet nedan precis vad det luktar för mig. Otroligt gott och passar egentligen alla tillfällen. Smakerna påminner om fyllningen till en bagel, fast utan kapris. Alla smaker funkar så bra ihop och är det perfekta tilltugget!

Smördegspaj är så galet gott!
smördegspaj
smördegspaj

Smördegspaj med kallrökt lax och örter

Portioner 6 bitar

Ingredienser

  • 1 paket smördeg
  • 1 ägg

Färskostblandning

  • vallmöfrön och sesamfrön
  • 1 dl färskost
  • 1/2 dl creme fraiche
  • gräslök
  • dill
  • rödlök
  • citron

Att toppa med

  • kallrökt lax eller handskalade räkor/löjrom
  • gurka
  • avokado
  • dill
  • rödlök

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader (om inte paketet på smördegen säger annat)
  • Vik in sidorna på smördegen, cirka 2 cm. Pensla hela med ägg och strö på sesamfrön och vallmofrön längst invikta sidorna. Skjutsa in i ugnen i 10-15 min eller tills smördegen fått en fin yta. Låt smördegen svalna.

Färskostblandning

  • Blanda färskost med creme fraiche i en skål. Ha i finhackad dill, rödlök och gräslök efter smak. Smaka av med citron och salt. Bre detta över den avsvalnade smördegen. Toppa med kallrökt lax.

Innan servering

  • Innan serveringen kan du toppa med skivad rödlök, avokado och gurka. Dekorera med dill!

Om du gillar smördeg så har jag även gjort en efterrätt som denna fast en smördegstårta med cheesecakesmak!

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x