Saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma

Vaniljfyllning i bullar är en stor favorit! Ännu bättre när den smakar saffran och kardemumma också. Jag säger bara: ”JA, TACK!”. Dessa är så goda och behöver bara jäsas en gång.

Bli inte skrämda av ordet ”fördeg”. Det innebär inget komplicerat utan betyder bara att degen ska få vila en stund innan själva knådningen börjar. Det hjälper degen att bilda mer gluten, ger degen volym och ser till så att jästen fördelas jämnt. Sedan har man i resterande ingredienser.

Tips! Saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma går även att kalljäsa över natten i kylen. Det kan du göra efter att du snurrat de till en knut.
saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma
Saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma
saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma
saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma är min favorit! Det är så smörigt, så saftigt och så otroligt gott!
Se till att ställa bullarna någonstans där det inte är kallt. Köksbänken kan vara kall, där brukar jag lägga en duk först och sedan lägger jag plåten för säkerhets skull. Det går även att tända lampan i ugnen och låta plåtarna stå där.

Saffransbullar med vaniljfyllning och kardemumma (25-30 st)

Ingredienser

Fördeg

  • 5 dl mjölk kall
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl gärna special
  • 1 g saffran

Deg

  • 10 dl vetemjöl gärna special
  • 1.5 dl strösocker
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 tsk kardemumma stöt den gärna själv
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt

Fyllning/remons

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 1 msk majsstärkelse

Utbakning

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Instruktioner

  • Börja med att hacka smöret och låt det stå ute till både degen och fyllningen då bägge ska vara rumsvarma.

Fördeg

  • Blanda jäst, mjölk, socker, vetemjöl och ägg långsamt tills det blandats samman i en bakmaskin eller för hand. Låt vila i 15 minuter.

Deg

  • Tillsätt därefter resten av mjölet, strösockret och kardemumma. Blanda och häll ner det rumsvarma smöret, lite i taget. Fortsätt blanda (cirka 10-15 min) tills degen ser och känns elastisk eller tills det bildats gluten (gör ett glutenfönster). Dvs du ska kunna dra isär degen utan att den går i sönder och den ska vara genomskinlig.
  • Rundriv degen genom att forma den till en stor boll, kavla ut och lägg på en plåt med bakplåtspapper under och över. Ställ i i frysen i cirka 30 min eller tills degen blivit kall. Detta gör det enklare att arbeta med degen. Trust me!

Fylling/remons

  • Under tiden kan du göra fyllningen genom att blanda smör, ljust muscovadosocker, strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse. Majsstärkelsen gör så att fyllningen inte rinner ut under gräddningen.
  • Ta ut degen ur frysen och börja kavla den till en stor rektangel. Degen ska vara några mm tjock men inte genomskinlig. Bre på fyllningen och vik ihop ena änden till mitten av degen, och samma med den andra änden så att de överlappar varandra. Kavla den platt igen och försök få den jämn. Varje remsa ska väga mellan 70-80 gram. Snurra degen mellan två fingrar och lägg den sista biten överest och sedan lägger du flärpen under bullen (se i videon). Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.

Gräddning

  • Sätt ugnen på 225 grader. Pensla på ägg, toppa med pärlsocker och skjutsa in i ugnen i 8-10 min. Om du gjort större bullar kan den behöva gräddas längre.
  • Under tiden kan du koka upp lika delar vatten och strösocker tills sockret löst upp sig. Pensla över de nygräddade bullarna och låt svalna något.

Om du gillar saffran och vanilj så tycker jag att du ska testa saffransmunkar med vaniljfyllning.

Författare: Helan Shabani

Du kanske också gillar...

Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x